TwitterFacebookYoutubeRSS
  • Inici
  • Notícies
  • Sant Joan de les Abadesses commemora el bisbe Torras i Bages amb motiu del centenari de la seva mort

Sant Joan de les Abadesses commemora el bisbe Torras i Bages amb motiu del centenari de la seva mort

Aquest mes de novembre podeu visitar l'exposició itinerant Torras i Bages i els artistes a Sant Joan de les Abadesses amb motiu del centenari de la seva mort. Una exposició que va projectar-se primer a Igualada, després a Manresa i ara a la comarca del Ripollès. A més d'aquesta exposició, durant aquest mes de novembre, Sant Joan de les Abadesses ha inaugurat l'escultura de Torras i Bages elaborada per Francesc Fajula i que s'ubica als jardins de la plaça Torras i Bages d'aquest municipi.

Aquests dos actes, conjuntament amb una conferència i la presentació d'un llibre, formen part de l'any commemoratiu dels 100 anys de la mort bisbe Torras i Bages i s'emmarquen dins el projecte Episcopus del Bisbat de Vic.

Exposició itinerant Torras i Bages i els artistes
Exposició divulgativa de la personalitat de Josep Torras i Bages (1846-1916). Es tracta d'una exposició d'una selecció d'entre els 58 dibuixos que diversos artistes, membres del Cercle Artístic de Sant Lluc, regalaren al bisbe Josep Torras i Bages, el dia del seu sant, l'any 1898 i que conformen un àlbum de gran valor que avui forma part de les importantíssimes col·leccions d'art que aplega el Museu Episcopal de Vic.

L'exposició estarà a Sant Joan de les Abadesses del 12 de novembre a l'11 de desembre de 2016. Aquesta exposició vol posar de manifest la gran aportació que va fer el bisbe Torras i Bages al món de l'art que el descriu com a un home amb una gran sensibilitat envers la producció artística i cultural que conformen la identitat d'un país. Profundes conviccions com el seny, la llengua i pensament catalans, el convertiren, en el seu moment, en un dels principals impulsors de la Renaixença catalana.

L'exposició s'estructura a partir de dos capítols bàsics:

1- Torras i Bages: Bisbe de Vic, autor prolífic de llibres, escrits pastorals i publicacions amb un prestigi que ultrapassa la diòcesi vigatana, amb una enorme influència entre els intel•lectuals i polítics de l'època, i durant tot el segle XX.

2- L'art i els artistes: En la seva etapa apostòlica i cultural, va ser consiliari del Cercle Artístic de Sant Lluc

Entre les peces rellevants se'n destaquen: carta pastoral "Espòs de Sang", cartes i llibres escrits per Torras i Bages, bàcul del bisbe (disseny de Llimona), 28 dibuixos que els artistes del Cercle Artístic de Sant Lluc regalaren a Torras i Bages, i un vídeo amb imatges de les pintures de Sert a la Catedral de Vic, entre d'altres.

Inauguració de l'escultura de Torras i Bages a càrrec de Francesc Fajula
L'artista Francesc Fajula ha elaborat una escultura del bisbe Torras i Bages d'una alçada aproximada de 2 metres i feta amb terra cuita. Una escultura que s'ubica als jardins de la plaça Torras i Bages i que ha de permetre commemorar la gran tasca que va fer aquest bisbe no solament pel poble de Sant Joan sinó per tot el territori de la diòcesi de Vic. Aquests actes s'emmarquen dins el projecte Episcopus, liderat pel Bisbat de Vic, i que aquest 2016 commemora els 100 anys de la mort de Torras i Bages.

201611 CARTELL TIB SJA PAR

 

0
0
0
s2sdefault