TwitterFacebookYoutubeRSS
  • Inici
  • Notícies
  • Una sortida i una exposició per conèixer la cultura de la Catalunya Nord

Una sortida i una exposició per conèixer la cultura de la Catalunya Nord

L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses i la Mancomunitat de la Vall de Camprodon, amb la col·laboració de l'ajuntament de Prats de Molló, del País d'Art i d'Història Transfronterer (PAHT) de les Valls Catalanes del Tec i del Ter i la comissió organitzadora de la Festa de l'Ós, han organitzat una sortida per viure la Festa de l'Ós de Prats, el pròxim 12 de febrer de 2017. Es tracta d'una festa candidata a ser inscrita a la llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la UNESCO. En la celebració, vinculada a les festes de carnestoltes, diversos homes disfressats d'ós baixen de la muntanya i empaiten els assistents per intentar embrutar-los amb el sutge amb el qual enfosqueixen la seva pell. La festa està carregada de simbolismes i és una metàfora de la transformació de la bèstia en home i la celebració del final de l'hivern i l'arribada de la primavera.

La sortida es farà a les 8.30 h des de Sant Joan de les Abadesses, i a les 8.50 h, des de Camprodon. La tornada està prevista a les 19 hores. La jornada comptarà amb animació musical amb la Colla Costabona, amb sardanes i contrapàs amb la cobla Ciutat de Girona, amb la Gran Caça de l'Ós pels carrers, l'afaitada dels óssos, i una altra audició de sardanes. El preu és de 12 € i no inclou el dinar. Es recomana portar esmorzar, i roba i calçat còmode que es pugui embrutar.

Exposició "Cultura viva. Fargaires de tradicions" i conferència "El camí festÓS cap a la UNESCO"
En el marc del desè aniversari de la convenció per la salvaguarda del patrimoni immaterial, el CIRDÒC (centre interregional per a promoció de la cultura occitana) i el Centre Français du Patrimoine Culturel Immatériel (CFPCI) han organitzat conjuntament l'exposició itinerant "Cultura Viva. Fargaires de Tradicions". En aquesta exposició es presenten diversos elements festius i llegendes del territori que comprèn l'antiga regió francesa de Llenguadoc-Rosselló. Contes, llegendes, éssers fantàstics, festes de carnestoltes i altres esdeveniments tradicionals occitans i catalans hi són representats. La mostra s'ha pogut veure a diferents pobles del Ripollès, i encara es podrà visitar fins a finals de febrer. El País d'Art i Història Transfronterer Les valls catalanes del Tec i del Ter s'encarrega de la itinerància per la Catalunya Sud en col·laboració amb el CIRDÒC-Mediatèca occitana. L'entrada a l'exposició és gratuïta.

Després de veure's a Setcases, fins al 26 de gener serà a Molló, moment en el qual es traslladarà a Sant Joan de les Abadesses. Allà es podrà visitar al Palau de l'Abadia del 28 de gener i fins al 19 de febrer. La inauguració de l'exposició, que es farà el mateix 28 de febrer a les dotze del migdia, comptarà amb la conferència "El camí festÓS cap a la UNESCO", amb Géraldine Caprani, coordinadora del dossier UNESCO - Pays Pyrénées Méditerranée; Christelle Nau, dinamitzadora del dossier; i Aurélia Greiveldinger, responsable del PAHT Les Valls Catalanes del Tec i del Ter.

201701 festa-os-prats-17
201701 exposicio-conferenccia-fargairesdetradicions

Us recomanem, també, la projecció 'A la pell de l'Ós' de François Boutonnet que tindrà lloc a la sala de Plens de l'Ajuntament de Camprodon, el dia 11 de febrer, a les 18 h. Consulteu la informació relacionada sobre aquest cinefòrum en el següent enllaç: https://goo.gl/77VftU

0
0
0
s2sdefault