TwitterFacebookYoutubeRSS
  • Inici
  • Notícies
  • La Comitiva Flordeneu estrena un espectacle per reivindicar la figura de les abadesses expulsades fa mil anys

La Comitiva Flordeneu estrena un espectacle per reivindicar la figura de les abadesses expulsades fa mil anys

El muntatge poètico-musical, que es durà a terme el diumenge 13 d'agost, al Palau de l'Abadia, ofereix una mirada diferent del mite del Comte Arnau

La Comitiva Flordeneu està formada per un grup d'artistes, aglutinats per Núria Agulló, que van començar aquest projecte fa tres anys, quan van portar la Flama del Canigó a Guardamar. En aquell moment van començar a teixir l'espectacle que Núria Agulló havia ideat conceptualment quatre anys abans. Però, és ara, coincidint amb el mil·lenari de l'expulsió de les abadesses de Sant Joan, quan el projecte veurà la llum en forma d'espectacle d'art global.

Sota el títol "Trànsit: la Vetlla", s'ha creat un muntatge que engloba arts plàstiques, música tradicional combinada amb música de cambra i poesia. Cinc músics i diversos components de la Comitiva interpreten l'espectacle en rigorós directe i en complicitat amb el públic.

"Trànsit: la Vetlla" dóna una visió radicalment diferent del mite del Comte Arnau i vol reivindicar la figura de les abadesses, expulsades per una butlla papal, instigada per Bernat de Tallaferro, el gener de 1017. En aquell moment, les Abadesses marxaren, quedant-se el poble amb el seu nom i la seva calúmnia, la de les dones de tots els temps. Segons Núria Agulló, "fem l'espectacle, doncs, des d'un profund respecte i valoració a la seva tasca com a mares d'aquest poble i amb un anhel de dignificació envers elles i la seva feina. Envers les dones de tots els temps i el silenci de la seva fèrtil tasca".

La Comitiva Flordeneu va fer un primer acte privat els dies 25 i 28 de gener, coincidint amb l'expulsió de les abadesses del municipi i, ara, han escollit el 13 d'agost per fer l'estrena de l'espectacle. Una data que no ha estat triada a l'atzar, ja que el dia 13 és "la nit de l'albà", la nit de la llum. D'aquesta posada en escena naixerà un llibre-disc que sortirà a la venda per Tots Sants.

L'espectacle "Trànsit: la Vetlla" es podrà veure diumenge 13 d'agost, a les 22 h, al Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses. Les entrades són limitades i es poden adquirir fins al mateix diumenge a l'Oficina de Turisme.

Cartell concert Comitiva Flordeneu

Fitxa tècnica:

Músics
Veu: Núria Agulló
Guitarra: Ivan Lledó
Acordió: Guida Sellarés
Flauta travessera: Inés Fernández
Clarinet i clarinet baix: Iñaki Peña

Artistes col·laboradors:
Berta Xirinacs, Tina Riba, Eulàlia Sellarès, Rachel Mounsey, Ester Carbó, Anna Ripoll Agulló i Jordi Lara, entre altres.

Ideòloga i creadora de l'espectacle:

Núria Agulló i Blasco

Dona, mare, mestra i artista. Originària del Camp d'Elx, al País Valencià. Fa dotze anys que està establerta al Ripollès, tres a Sant Joan de les Abadesses, poble que: - "ha rebut amb els braços oberts la meua família i el meu imaginari. Tinc relació amb aquestes comarques i la Catalunya Nord des del 2001, any que vaig fer les meues pràctiques de mestra a la Catalunya Nord, a la bressola i l'escola i la ràdio Arrels. També aquell any vaig cosir el meu primer treball artístic, Amargi: una antologia de poetes internacionals que versen a la maternitat i la mare terra, i allò va portar la gènesi d'una trajectòria artística dedicada a la cultura popular, la germanor dels Països Catalans i la feminitat".

Es considera una artista íntima, no ha arribat a dedicar-se professionalment, sempre ha actuat "per necessitat d'expressar emocions, per amor al meu poble i la criatura humana, per estima a aquella visió del món que em dóna la llengua que parle". La vocació pedagògica, de mestra, ocupa el seu lloc a la seua vida professional".

"Trànsit: la vetlla", serà el seu primer treball publicat, després de 23 anys de feina artística i pedagògica. I és per ella un regal poder-ho fer en aquest poble i per les seues mares.

0
0
0
s2sdefault