TwitterFacebookYoutubeRSS

País d'Art i d'Història Transfronterer Les Valls Catalanes Tec i del Ter

logotip-paht

El País d'Art i d'Història Transfronterer Les Valls Catalanes del Tec i del Ter (PAHT) és un projecte cultural que pretén difondre i revalorar el patrimoni a partir dels seus múltiples elements i sensibilitzar respecte a la qualitat arquitectural, urbanística i paisatgística d'aquest territori.

L'àmbit territorial del PAHT comprèn 24 municipis francesos (el Vallespir) i 7 municipis catalans (la Vall de Camprodon i Sant Joan de les Abadesses). Tots 31 municipis comparteixen el distintiu que el Ministeri de Cultura i Comunicació de França va atorgar el 19 de novembre de 2009 a la candidatura presentada al label francès 'Ciutats i Països d'Art i d'Història'.

paht-territori

La diversitat del patrimoni de les valls del Tec i del Ter, així com l'amplitud de segles que abasten els testimonis que ens en revelen la història, doten aquest espai transfronterer d'una important riquesa. El PAHT pretén promoure i establir lligams culturals entre el Vallespir i el Ripollès. Els vestigis de la història comuna d'aquest territori encara són evidents i trobem a ambdues bandes de la frontera similituds culturals, patrimonials i artístiques. Per aquesta raó, totes les activitats culturals i de mediació desenvolupades pel PAHT es realitzen en francès i en català tant al Ripollès com al Vallespir.

Objectius
1.- Promoure i revalorar el patrimoni cultural territorial.
2.- Desenvolupar una política de públics per a:
- La sensibilització dels càrrecs electes, dels habitants i dels professionals cap al seu entorn arquitectural i paisatgístic, i el seu patrimoni material i immaterial.
- La iniciació del públic jove a l'arquitectura i al patrimoni.
- L'acollida dels visitants.
3.-Realitzar activitats culturals per reforçar l'atractiu del territori i potenciar el desenvolupament cultural.
4.- Difondre i posar a l'abast del públic la recerca històrica realitzada al territori.
5.- Promoure i posar en relació els diferents actors i recursos culturals del territori.
6.- Establir una plataforma de reflexió i de coordinació (intercanvis metodològics i d'experiència).

Mitjans
1.- Personal qualificat.
2.- Un Centre d'Interpretació de l'Arquitectura i del Patrimoni (CIAP) (2019).
3.- Comunicació, difusió, mediació i promoció del patrimoni material i immaterial i del seu entorn arquitectural i paisatgístic.

Programa d'accions
El PAHT, en col·laboració amb els diferents municipis i entitats i sota la coordinació del servei "Ciutats i País d'Art i d'Història", desenvolupa diferents accions dirigides pel dinamitzador del patrimoni del territori:
• Visites temàtiques de descoberta.
• Activitats i projectes educatius.
• Creació de material didàctic i de mediació sobre el patrimoni cultural territorial.
• Conferències organitzades durant tot l'any.
• Accions originals i puntuals en relació amb l'actualitat nacional i local quant a arquitectura i patrimoni (Jornades Europees del Patrimoni, Mes dels Jardins, commemoracions...).
• Accions de sensibilització a l'arquitectura.
• Cicles de formació i d'informació sobre arquitectura i patrimoni, tant per a mediadors turístics o professionals relacionats amb el turisme com per a personal de l'administració local.
• Recolzament en projectes de restauració del patrimoni.

Patrimc@t, nous projectes al PAHT
Durant 3 anys, el PAHT portarà a terme el projecte Patrimc@t. Diversos municipis catalans i francesos hi participen amb la rehabilitació de centres patrimonials, la creació d'itineraris culturals, la remodelació museogràfica d'espais o la concepció d'aplicacions digitals per descobrir a peu de carrer el patrimoni més proper.
Tanmateix, la creació del Centre d'Interpretació de l'Arquitectura i del Patrimoni a l'antiga fàbrica La Berneda a Prats de Molló és el projecte cap de fila. En aquest espai es presentarà tota la riquesa del patrimoni cultural de les valls catalanes. Aquest centre serà la cara i els ulls del PAHT i estarà en xarxa amb la resta de centres d'interpretació dispersos pel territori.
Facebook: Patrimcat Poctefa / @patrimcat

Servei educatiu
El servei educatiu coordina la concepció i la programació d'activitats de descoberta del patrimoni. Proposa activitats de lleure als nens i a grups escolars des de l'educació infantil fins a batxillerat. Ofereix assessorament per crear projectes adaptats als diferents cicles formatius i relacionats amb els currículums escolars. Els mediadors creen material didàctic com a complement de les visites i activitats proposades.
Així mateix, realitza regularment propostes per al públic familiar i posa a la seva disposició i de manera gratuïta els llibrets-joc "Els Petits Detectius del Patrimoni". Aquests fulletons proposen la descoberta del patrimoni de les Valls Catalanes de forma lúdica i divertida (es troben a les Oficines de Turisme del territori i al web del PAHT).

Per a més informació:
País d'Art i d'Història Transfronterer Les Valls Catalanes del Tec i del Ter (PAHT)
7 Plaça del Firal
66230 Prats de Molló La Presta

Adreça electrònica: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. / Tel. 0033 (0)4 68 83 99 49

icon facebook Pays d'Art et d'Histoire Transfrontalier les Vallées Catalanes / @PAHTlesvalleescatalanes
icon-instagram PAHT_VALLS_CATALANES

 

0
0
0
s2sdefault

L’artista Frederic Amat crea una obra efímera al Palau de l’Abadia que s’esborrarà en una setmana

Des d’aquest dissabte passat i fins al pròxim diumenge 18 d’octubre de 2015, els plafons de l’Espai Art l’Abadia on normalment s’hi pengen les obres dels artistes exposats s’han convertit en un llenç per a una obra efímera del pintor barceloní Frederic Amat, que ja hi exposava la mostra Fil de la Nit des de principis d’agost. De fet, la idea ja va sorgir llavors, després que Amat veiés els suports pintats de negre per a la seva exposició, així que es va acordar que tres dels seus grans quadres es retiressin una setmana abans per donar pas a una obra feta amb guix.

Continuar llegint

0
0
0
s2sdefault

El Mercat Pagès mostrarà els oficis tradicionals

Els dies 23 i 24 d'agost, el Mercat Pagès farà parada a Sant Joan de les Abadesses. Es tracta d'una mostra de productes artesans relacionats amb els oficis històrics de la nostra tradició mediterrània. Un dels atractius d'aquest mercat és la possibilitat d'aprendre com es fan els productes que s'hi venen, a través de demostracions d'aquests oficis.

Continuar llegint

0
0
0
s2sdefault