TwitterFacebookYoutubeRSS
edifici Duran i Reynals

Aquesta setmana han començat les obres de rehabilitació i adequació a l’edifici neorenaixentista de Duran i Reynals que va acollir l’antiga escola Abadessa Emma, per tal de traslladar-hi la Biblioteca Josep Picola.

L’actuació té un cost de 200.625 € i té com a objectiu rehabilitar la coberta, estintolar l’estructura per a la conversió de les aules en sales diàfanes, rehabilitar les fusteries exteriors, la restauració del paviment del porxo interior i la millora notable de l’eficiència energètica de l’edifici principal.

Les obres tenen una durada prevista de quatre mesos i permetran disposar d’un edifici públic que respondrà a les necessitats de la biblioteca municipal, amb tres zones de consulta de documents, dues sales polivalents i una sala de lectura de revistes amb entrada de llum natural, una recepció i vestíbuls que actuaran com a nexe d’unió, a més dels porxos d’entrada i el posterior.

L’emplaçament actual de la Biblioteca Josep Picola només té 63 m², lluny dels prop de 520m² que el Servei de Biblioteques de la Diputació calcula per una població com Sant Joan de les Abadesses. Aquesta mida en limita el nombre de documents de consulta, així com el nombre de persones que poden fer-ne ús. D’altra banda, l’actual immoble no disposa d’espai per fer-hi les activitats culturals que es fan des d’aquest equipament.

La nova ubicació disposarà de 325 m² dedicats a la biblioteca, així que la intervenció i trasllat a la nova destinació encara no podrà absorbir tot el programa necessari per donar compliment a les prescripcions del Servei de Biblioteques Públiques de Catalunya, però servirà per poder créixer i preparar-se per a la creació de la biblioteca definitiva, ja sigui amb la resta d’edificis del conjunt o en una altra ubicació.

 

Un edifici singular
Les obres, a més de solucionar el problema d’espai de la biblioteca, també evitaran el deteriorament d’aquest edifici construït entre el 1930 i el 1935 sota el mecenatge de Jaume Espona. La seva entrada porticada, amb arcades de terracota, molt a prop del monestir, és la carta de presentació del llegat de Duran i Reynals a la nostra vila, que va tenir una fructífera relació amb Sant Joan de les Abadesses a través de la restauració del monestir i la seva relació amb l’empresari Jaume Espona, que n’era client.

Segurament, Sant Joan de les Abadesses, és un dels municipis on més edificis hi ha dibuixats per Duran i Reynals, després de Barcelona i amb un nombre semblant al de La Garriga. També són seus la restauració i reforma del Molí Gros, l’edifici de La Caixa, a més dels edificis per a treballadors de ca l’Espona, entre molts altres i sense comptar reformes i restauracions.