fbpx
TwitterFacebookYoutubeRSS
  • Inici
  • Festival del Comte Arnau

Festival del Comte Arnau 2019

El Festival del comte Arnau és un certamen anual de programació cultural inspirat en el mite del Comte Arnau que se celebra cada mes de juliol i agost des de l'any 1995.

Un estiu més, el comte Arnau i les seves diverses interpretacions artístiques seran el nexe de les propostes culturals de Sant Joan de les Abadesses, en una proposta d'activitats que relacionen el nostre patrimoni arquitectònic, la nostra història i les nostres llegendes i tradicions. Un festival únic en què els espectacles tenen lloc al mateix espai on també transcorren les llegendes que els inspiren. Com sempre, la recepta portarà dansa, teatre i música, i estrenarà una obra inèdita relacionada amb el comte.


24è Festival del Comte Arnau

DEL 6 DE JULIOL AL 21 D’AGOST

2019

FCA-2019

Conferència: El rastre valencià del Comte Arnau

A càrrec de Víctor Gómez Labrado, escriptor i filòleg.

PRESENTACIÓ DEL FESTIVAL A SANT JOAN DE LES ABADESSES

6 de juliol de 2019, a les 19 h, al Palau de l’Abadia

Més enllà dels espais geogràfics de Catalunya i Mallorca on la llegenda del comte Arnau ha sigut reconeguda i estudiada, seguirem el seu rastre i, valent-nos de documents orals i escrits, o en noms de lloc, comprovarem la vigència de tradicions al voltant del mateix comte, o d’altres manifestacions de la mateixa llegenda, en què el comte Arnau o algun personatge equivalent, pren altres noms o altres formes, sens dubte íntimament relacionades amb ell. Ens centrarem concretament en la Vall de Biar, dins l’Alcoià, on trobem el Cantal d’Arnau o el mas del Pontarró, on segons la tradició uns misteriosos frares comparteixen amb el comte Arnau una mateixa culpa i una maledicció semblant.

En acabar la presentació, hi haurà una degustació del dolç del comte Arnau elaborat pels flequers i pastissers de la vila.

Exposició: La llegenda del Comte l’Arnau, el mite segons Josep Ribot i Calpe

La història del comte Arnau en uns escenaris màgics.

EXPOSICIÓ

Del 5 al 30 de juliol,  al Palau de l’Abadia

El divendres 5 de juliol, a les 19 hores, al segon pis del Palau de l’Abadia, s’inaugurarà una exposició del dibuixant i pintor barceloní Josep Ribot i Calpe (Barcelona, 30 de juliol de 1888 - 18 de març de 1974). Ribot va tenir contacte amb el Ripollès al voltant de l’any 1915 i, això i el fet que va interessar-se per la cultura popular a través de la seva amistat amb el folklorista Rossend Serra, va fer que nasqués un vincle artístic amb el comte Arnau. L’exposició compta amb dibuixos, esbossos i apunts relacionats, per una part, amb els paisatges i indrets del comte l’Arnau; i, per l’altra, amb les seves gestes, proeses i maldats.

Aquest només serà un dels àmbits de la mostra, que també conté imatges i obres que relacionen Ribot amb Sant Joan de les Abadesses; un tercer àmbit que recull una dotzena de pintures a l’oli de paisatges del Ripollès, fets entre 1944 i 1955; i un quart amb fotografies, quaderns i altres objectes personals de l’artista, a més d’escrits de Rossend Serra. L’exposició té com a comissaris Domènec Ribot i Martín i Eusebi Puigdemunt i Puig, i és possible gràcies a la col·laboració del Casino de Ripoll, la Biblioteca de Catalunya, l’Arxiu Comarcal de Ripoll i el Museu Etnogràfic de Ripoll.

 

Divendres 5 de juliol - 19 h

Inauguració de l’exposició:

El dibuixant i pintor Josep Ribot i Calpe: La llegenda del Comte l’Arnau

Segon pis del Palau de l’Abadia - Fins al 30 de juliol

FESTIVAL COMTE ARNAU exposicio dibuixos comte arnau ribot

Espectacle: Tornar a casa – Esbart Joaquim Ruyra

ESPECTACLE

13 de juliol de 2019, a les 22 h, al claustre del Monestir

Tornar a casa parla de rituals i els balla. Rituals amb llenguatges i diàlegs constants entre la societat i la religió. Com la comunitat ha utilitzat els referents religiosos o, fins i tot, pagans i els ha assumit per crear-ne la seva particular forma d’expressió. Parlant, intercanviant, cantant, compartint melodies, estètiques i dansant.

L’Esbart Joaquim Ruyra presenta, en el seu 55è aniversari, un recital de danses que beuen de diferents rituals pagans i catòlics, de tots aquells elements que han marcat la nostra tradició i han sobreviscut el pas dels anys i les modes. I, de generació en generació, ho hem convertit en part del nostre ritual. Ara, però, festiu.

FESTIVAL-COMTE-ARNAU-SANT-JOAN-ABADESSES-ESBART-J-RUYRA

Espectacle: L’últim indi – Eduard Costa

ESPECTACLE

20 de juliol de 2019, a les 22 h, al claustre del Monestir

Cançons que parlen de la vida i de la mort, del vent, del foc i dels senyals de fum, de la terra i de les llavors. L'últim Indi, el nou projecte de l'Eduard Costa, acompanyat a la producció d'en Caïm Riba, ens convida a entrar en aquest univers sonor, barreja de l'essència pop i sons ancestrals que ens transporten com un mantra cap al que tots portem a dins.

L'Eduard Costa va cofundar el grup de pop Els Amics de les Arts i el segell Pistatxo Produccions. Amb Els Amics ha tocat en 5 gires i ha fet centenars de concerts en espais com El Palau de la Música, el Liceu, el teatre Coliseum de Barcelona i festivals com el Canet Rock, Strenes de Girona, Portaferrada, Cap Roig, Arenal Sound, el festival Grec i un llarg etcètera. També ha fet gires puntuals per Alemanya, Irlanda i el Regne Unit. Amb el segell Pistatxo ha creat festivals com El Festivalot de Girona o el cicle Encisat.

 FESTIVAL-COMTE-ARNAU-SANT-JOAN-ABADESSES-Ultim Indi - Foto NomLogo

Espectacle: Electrogralla – Roger Andorrà

ESPECTACLE

27 de juliol de 2019, a les 22 h, a l’Era d’en Serralta

Un espectacle amb una sola gralla connectada a uns pedals electrònics que parteix de l’herència de la gralla vuitcentista i s’endinsa cap a la música actual. En aquesta ocasió s’acompanyarà dels teclats de Roger Giménez i de la dansa de Núria Hontercillas, creant així un espectacle multidisciplinari. Gèneres com el ball pla, el pasdoble, el toc de castells i altres tonades de l’imaginari tradicional català passen pel filtre de la gralla preparada i entren de ple al segle XXI sense complexos. És així com es genera un espai sonor inèdit, s’obre una finestra entre la música d’arrel i la contemporània i s’aconsegueix una textura identitària i original.

Continuar llegint

Espectacle: Les cançons seran sempre nostres. Arnau Tordera i Magí Canyelles

ESPECTACLE

3 d’agost de 2019, a les 22 h, al claustre del Monestir

El carismàtic líder del grup Obeses, Arnau Tordera, i el tenorista Magí Canyelles s’han unit per crear l’espectacle Les cançons seran sempre nostres. El seu objectiu és recuperar i normalitzar l’ús popular de la cançó tradicional, un patrimoni que, de generació en generació, ha recollit les històries, inquietuds i sentiments de la gent.

Continuar llegint

Els desitjos del comte Arnau

VISITES DRAMATITZADES

7, 13, 14 i 21 d’agost, a les 21 h, al Palau de l’Abadia

Els racons més suggestius de Sant Joan de les Abadesses en són l'escenari. La vida del comte Arnau n’és el tema. Un recorregut dramatitzat i fascinant n’és l'experiència. Viure una nit singular recorrent la vida del comte Arnau. Escenografies, decorats i actors fan possible immergir-se en una llegenda que representa la vida d’aquest mític personatge.

Continuar llegint

Cercant les petjades del comte Arnau

CAMINADA NOCTURNA

17 d’agost, a les 21 h. Sortida des de l’absis del Monestir

Una passejada nocturna que ens descobreix els camins que recorria el comte Arnau pels voltants de Sant Joan de les Abadesses. Durant el recorregut hi haurà l’oportunitat de conèixer una part de la llegenda del comte Arnau i els assistents podran gaudir d’un ressopó. Per a participar en aquesta activitat és obligatori l’ús de calçat adequat i un lot o frontal.