El mite del comte Arnau és, sens dubte, el més important que ha generat la cultura catalana, tant per la seva tradició llegendària com per haver servit d'inspiració a artistes, músics i literats per a la creació de noves obres.
El Centre de Documentació del Mite del Comte Arnau, impulsat per l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, va néixer a l'entorn del Cicle de Representacions del Mite del Comte Arnau, que se celebra en aquesta vila des de 1996.
Les seves funcions es resumeixen en dos eixos: d'una banda, la recopilació de tot el material que es genera al voltant del mite arnaldí en els seus diversos aspectes com la història, la llegenda, la cançó popular, la poesia, la novel·la, el teatre, i també la figura paral·lela del Comte Mal mallorquí, l'escriptor Joan Maragall, el propi cicle de Representacions i el turisme; per l'altra banda, posar a disposició dels investigadors, estudiosos i escoles tot aquest mateial per tal que es pugui aprofundir més en el seu coneixement, i se'n faci una difusió més gran.
El Centre de Documentació va ser inaugurat el juliol de l'any 2000. En aquells moments estava ubicat al Palau de l'Abadia, edifici medieval estretament relacionat amb el mite, ja que Joan Maragall hi emplaçà les aventures entre l'abadessa Adelaisa i el comte Arnau. A principis de l'any 2001, el fons del Centre de Documentació va ser traslladat a l'Arxiu Històric Municipal de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses.
Actualment el seu fons, totalment entrat en una base de dades informàtica que en facilita la cerca, està format per uns 700 registres, essent la gran majoria llibres, revistes i diaris, però també hi ha compact discs, vídeos, cartells, tríptics, partitures...
Horari:
Dilluns: de 15 a 18 h
Primer dissabte del mes: de 9 a 13 h