TwitterFacebookYoutubeRSS

altardemuertoswebEl dissabte 9 de novembre Sant Joan de les Abadesses se sumarà a la commemoració del Dia dels Morts mexicà, muntant un altar de morts al vestíbul de l'Ajuntament, que es dedicarà a Jaume Nunó, compositor de la melodia de l'himne nacional de Mèxic. També hi haurà una conferència titulada Els altars de morts mexicans, una tradició ben viva, a càrrec de l'arqueòleg Amílcar Vargas, expert en patrimoni cultural.

L'altar de morts és un element fonamental en el conjunt de tradicions mexicanes del Dia dels Morts, una celebració que deriva de diverses de creences i és el resultat de la combinació de les ideologies precolombines, les cultures mesoamericanes i les creences religioses europees portades pels conqueridors espanyols durant la colonització i conversió dels pobles natius de l'actual territori mexicà. L'acte consisteix en instal·lar altars domèstics en honor als morts de la família, on es dipositen ofrenes florals i aliments per retre tribut als avantpassats familiars, als difunts propers o a personatges il·lustres. La construcció i representació de l'altar de morts varia segons cada regió, però normalment inclouen aromes, un arc que simbolitza una porta d'entrada, paper picat, una representació del foc, una de l'aigua i una de la terra, flors, calaveres, menjar, begudes alcohòliques, objectes personals, ornamentacions, elements religiosos i altres objectes, com monedes o roba.

 

Dissabte 9 de novembre
Dia dels Morts mexicà

12 h - Muntatge de l'altar de morts al vestíbul de l'Ajuntament. Tothom qui vulgui podrà portar participar-hi portant i/o col·locant-hi els elements disponibles.

18 h - Conferència Els altars de morts mexicans, una tradició ben viva, a càrrec de l'arqueòleg Amílcar Vargas, expert en patrimoni cultural. A la Sala de Plens de l'Ajuntament.

Organitza: Ajuntament i MEXCAT (Associació Cultural Mexicano Catalana)

altar1  altar2 

             Altar de morts dedicat a Guadalupe Posada i la Revolució Mexicana, elaborat per MEXCAT. Fotografia: MEXCAT