TwitterFacebookYoutubeRSS

logotip-paht

El País d'Art i d'Història Transfronterer Les Valls Catalanes del Tec i del Ter (PAHT) és un projecte cultural que pretén difondre i revalorar el patrimoni a partir dels seus múltiples elements i sensibilitzar respecte a la qualitat arquitectural, urbanística i paisatgística d'aquest territori.

L'àmbit territorial del PAHT comprèn 24 municipis francesos (el Vallespir) i 7 municipis catalans (la Vall de Camprodon i Sant Joan de les Abadesses). Tots 31 municipis comparteixen el distintiu que el Ministeri de Cultura i Comunicació de França va atorgar el 19 de novembre de 2009 a la candidatura presentada al label francès 'Ciutats i Països d'Art i d'Història'.

paht-territori

La diversitat del patrimoni de les valls del Tec i del Ter, així com l'amplitud de segles que abasten els testimonis que ens en revelen la història, doten aquest espai transfronterer d'una important riquesa. El PAHT pretén promoure i establir lligams culturals entre el Vallespir i el Ripollès. Els vestigis de la història comuna d'aquest territori encara són evidents i trobem a ambdues bandes de la frontera similituds culturals, patrimonials i artístiques. Per aquesta raó, totes les activitats culturals i de mediació desenvolupades pel PAHT es realitzen en francès i en català tant al Ripollès com al Vallespir.

Objectius
1.- Promoure i revalorar el patrimoni cultural territorial.
2.- Desenvolupar una política de públics per a:
- La sensibilització dels càrrecs electes, dels habitants i dels professionals cap al seu entorn arquitectural i paisatgístic, i el seu patrimoni material i immaterial.
- La iniciació del públic jove a l'arquitectura i al patrimoni.
- L'acollida dels visitants.
3.-Realitzar activitats culturals per reforçar l'atractiu del territori i potenciar el desenvolupament cultural.
4.- Difondre i posar a l'abast del públic la recerca històrica realitzada al territori.
5.- Promoure i posar en relació els diferents actors i recursos culturals del territori.
6.- Establir una plataforma de reflexió i de coordinació (intercanvis metodològics i d'experiència).

Mitjans
1.- Personal qualificat.
2.- Un Centre d'Interpretació de l'Arquitectura i del Patrimoni (CIAP) (2019).
3.- Comunicació, difusió, mediació i promoció del patrimoni material i immaterial i del seu entorn arquitectural i paisatgístic.

Programa d'accions
El PAHT, en col·laboració amb els diferents municipis i entitats i sota la coordinació del servei "Ciutats i País d'Art i d'Història", desenvolupa diferents accions dirigides pel dinamitzador del patrimoni del territori:
• Visites temàtiques de descoberta.
• Activitats i projectes educatius.
• Creació de material didàctic i de mediació sobre el patrimoni cultural territorial.
• Conferències organitzades durant tot l'any.
• Accions originals i puntuals en relació amb l'actualitat nacional i local quant a arquitectura i patrimoni (Jornades Europees del Patrimoni, Mes dels Jardins, commemoracions...).
• Accions de sensibilització a l'arquitectura.
• Cicles de formació i d'informació sobre arquitectura i patrimoni, tant per a mediadors turístics o professionals relacionats amb el turisme com per a personal de l'administració local.
• Recolzament en projectes de restauració del patrimoni.

Patrimc@t, nous projectes al PAHT
Durant 3 anys, el PAHT portarà a terme el projecte Patrimc@t. Diversos municipis catalans i francesos hi participen amb la rehabilitació de centres patrimonials, la creació d'itineraris culturals, la remodelació museogràfica d'espais o la concepció d'aplicacions digitals per descobrir a peu de carrer el patrimoni més proper.
Tanmateix, la creació del Centre d'Interpretació de l'Arquitectura i del Patrimoni a l'antiga fàbrica La Berneda a Prats de Molló és el projecte cap de fila. En aquest espai es presentarà tota la riquesa del patrimoni cultural de les valls catalanes. Aquest centre serà la cara i els ulls del PAHT i estarà en xarxa amb la resta de centres d'interpretació dispersos pel territori.
Facebook: Patrimcat Poctefa / @patrimcat

Servei educatiu
El servei educatiu coordina la concepció i la programació d'activitats de descoberta del patrimoni. Proposa activitats de lleure als nens i a grups escolars des de l'educació infantil fins a batxillerat. Ofereix assessorament per crear projectes adaptats als diferents cicles formatius i relacionats amb els currículums escolars. Els mediadors creen material didàctic com a complement de les visites i activitats proposades.
Així mateix, realitza regularment propostes per al públic familiar i posa a la seva disposició i de manera gratuïta els llibrets-joc "Els Petits Detectius del Patrimoni". Aquests fulletons proposen la descoberta del patrimoni de les Valls Catalanes de forma lúdica i divertida (es troben a les Oficines de Turisme del territori i al web del PAHT).

Per a més informació:
País d'Art i d'Història Transfronterer Les Valls Catalanes del Tec i del Ter (PAHT)
7 Plaça del Firal
66230 Prats de Molló La Presta

Adreça electrònica: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. / Tel. 0033 (0)4 68 83 99 49

icon facebook Pays d'Art et d'Histoire Transfrontalier les Vallées Catalanes / @PAHTlesvalleescatalanes
icon-instagram PAHT_VALLS_CATALANES