TwitterFacebookYoutubeRSS

El pròxim dissabte 14 de maig de 2022, a les 18 h, el Palau de l’Abadia acollirà la presentació del 62è volum dels Annals de l’Institut d’Estudis Gironins, a càrrec del Dr. Narcís Soler Masferrer. L’acte (organitzat per l’Institut d’Estudis Gironins, la Junta del Monestir i l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses) es complementarà amb la conferència L’església parroquial de Sant Pol de Sant Joan de les Abadesses i l’últim retaule de l’altar major, de Joan Ferrer Godoy, responsable de l’Arxiu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses i director de l’Arxiu Històric de Girona.

Una fotografia de Sant Pol que desencadena un article d’investigació
A partir de la recent localització d’una fotografia que reprodueix el retaule barroc de l’altar major d’aquest temple, l’arxiver santjoaní Joan Ferrer fa un recorregut per la llarga història d’aquest edifici amb l’objectiu de contextualitzar l’execució del retaule, des dels primers esments de la presència d’una organització parroquial fins als nostres dies.

Els fons documentals exhumats, conservats principalment a l’Arxiu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses, proporcionen la informació que permet datar el retaule de l’altar major de l’església de Sant Pol entre els anys 1750 i 1759 i assignar l’autoria a Vicenç Real Vernis, escultor de la ciutat de Vic, i a Jaume i Francesc Basil, de Vic i Olot, dauradors i pintors. Aquest retaule és el tercer que presideix l’altar; abans ho havien fet el magnífic retaule gòtic de Bernat Saulet, del segle XIV, i el que van pintar Antoni Peitaví, Joan Perles i Nicolau Masó en 1561.

Annals de l'Institut d'Estudis Gironins és una publicació de l'Institut d'Estudis Gironins. El primer número es publicà l'any 1947. Des d'aquell any i fins al 1978 el títol va ser Anales del Instituto de Estudios Gerundenses (ISSN 0211-2329, ISSN-e 2339-9929). A través dels Annals es vol donar a conèixer les recerques i les investigacions que fan els membres de l'entitat i els estudiosos d'altres institucions científiques i culturals, convidats a participar en homenatges i miscel·lànies. L'àmbit territorial preferentment és de les comarques gironines, Catalunya i els Països Catalans.

cartell de la presentació