TwitterFacebookYoutubeRSS

El 26 d’abril de 1997, Sant Joan de les Abadesses va ser proclamada Ciutat Pubilla de la Sardana, anunci que es va saber un any abans. L’elecció de la nostra vila va ser molt important en l’àmbit local, perquè el nostre era un dels municipis més petits que havien estat proclamats des que es va iniciar el pubillatge l’any 1960, gràcies a la seva tradició sardanista.

La població es va bolcar amb la preparació i celebració de la festa, que no només va durar els dos dies, en els quals es varen fer els actes centrals, sinó que es van acompanyar d’activitats com ballades, conferències, concerts… Fins i tot es va crear una pàgina web, quan internet encara no era una tecnologia popular. Un dels moments més recordats fou el de la cadena de santjoanins i santjoanines que es varen passar la torxa de la flama que venia de Calella.

Per recordar aquella festa -que ha deixat elements com el monument a la sardana de Francesc Fajula a l’església de Sant Pol, o el CD amb sardanes relacionades amb la vila-, el pròxim dissabte 28 de maig es farà un acte de commemoració a la Sala de Plens. Estarà presentat per Helena Solà i Josep Garriga, que van conduir l’acte l’any 1997, i hi participaran Marcel Miquel, Joan Vidal i Gayolà (qui era president de l’Obra del Ballet Popular) i l’alcalde Ramon Roqué. En l’acte també es projectarà un reportatge d’aquella època que es va emetre a TV3 i el músic i actor Valentí Maymó interpretarà tres peces.

A la tarda hi haurà una audició de sardanes amb la Cobla Montgrins, en la mitja part de la qual, la presidenta de l’Associació Sardanista de Sant Joan de les Abadesses farà un parlament.

L’efemèride serà portada de la revista SJA
La celebració d’aquesta efemèride també tindrà una exposició fotogràfica que es podrà veure al vestíbul de l’Ajuntament, i també serà portada de la revista SJA, la revista de la gent de Sant Joan, que inclourà un reportatge de Marcel Miquel que explica la gestació de la candidatura i el desenvolupament de les dues jornades.