TwitterFacebookYoutubeRSS

Ja han finalitzat les obres que tenen com a objectiu millorar l’eficiència energètica a l’edifici del Molí Petit de Sant Joan de les abadesses, a través de la instal·lació d’un aïllant tèrmic a les façanes i les cobertes, i de la substitució de la caldera de gasoil actual per una caldera de biomassa. També s’han reparat les filtracions d’aigua de la coberta, s’ha millorat el paviment de la primera planta i s’ha instal·lat un petit ascensor muntacàrregues al pis de dalt, que permet accedir-hi a les persones amb mobilitat reduïda i cotxets de nadons, directament des de l’exterior.

Les obres també n’han millorat l’entorn amb la perllongació de les escales d’accés al parc de les Mudes, ja que abans d’això tenien l’últim tram sense executar, i amb l’esponjament de la vegetació que hi ha sobre el mur, que n’havia malmès alguns trams.

El cost de les obres ha estat de 185.461,92 €, dels quals la meitat han estat finançats per un fons FEDER, un 25 % han estat finançats per la Diputació de Girona i, finalment, el 25 % restant, ha anat a càrrec de l’Ajuntament. L’actuació ha tingut una durada de sis mesos.Durant aquest temps, el Centre d’Educació Ambiental Alt Ter, que gestiona el molí i el dinamitza a través d’activitats de descoberta de l’entorn i del patrimoni des del 2004, han estat treballant a l’edifici de Duran i Reynals de l’antiga escola Abadessa Emma.

Recuperació del canal
Una altra actuació paral·lela a les obres de millora ha estat la recuperació dels darrers 50 metres de canal de la bassa, per fer-hi arribar aigua a través d’una canonada, per tal que el molí pugui recuperar el tram final com a patrimoni històric i amb finalitats divulgatives, a la vegada que s’assegura l’arribada d’aigua, que també és imprescindible per conservar la biodiversitat i l’ecosistema de la bassa.

Després de la recuperació de la bassa i del mecanisme de molta en els darrers anys, l’únic escull que quedava per tornar a habilitar del tot del molí amb finalitats educatives era assegurar la captació d’aigua, ja que des de principis de la dècada dels anys setanta el canal que duia l’aigua des de l’anomenat gorg del Gall de la riera de l’Arçamala, a uns 400 metres riera amunt, va quedar inutilitzat a conseqüència d’una esllavissada. En anys posteriors, el recorregut del canal també es va veure afectat per la via verda i per la terra que hi ha caigut durant els últims cinquanta anys i la vegetació que hi ha crescut.

La inauguració de les actuacions es farà el dissabte 25 de juny, a les 12 hores, i comptarà amb la presència de la Diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Montse Mindan.

Cartell de la presentació