TwitterFacebookYoutubeRSS

El pròxim dissabte 15 d'abril, a les 18 h, el santjoaní Salvador Vergés presentarà la seva darrera novel·la Els pergamins de l'Alguer (2023, Viena edicions) al Palau de l'Abadia. L'acte comptarà amb la presentació a càrrec de Josep Garriga, director del SAT Teatre Centre. Es tracta d'una novel·la històrica ambientada a l'Empordà del segle XIV en què la protagonista ha d'amagar que sap llegir i escriure per poder sobreviure.

Argument d'Els pergamins de l'Alguer

Amb només tres anys, l'Ermessenda veu com la seva mare és brutalment arrossegada per un animal desbocat, justament quan intentava protegir-la a ella de la fúria de la bèstia. Filla d'un escrivent de Sant Pere de Rodes que fou cronista a la guerra de l'Alguer (1354), la noia aprèn a llegir i a escriure des de ben petita, unes habilitats del tot extraordinàries entre les dones d'aquell temps, les quals l'Ermessenda haurà d'amagar per poder sobreviure. Especialment quan, en quedar-se òrfena també de pare, entra a treballar com a serventa en una masia d'un noble del comtat d'Empúries. Un cop allà, sota les ordres del baró de Vila-sacra, les terribles servituds a què s'haurà de sotmetre la determinaran a fugir cap a l'Alguer per començar de nou.

Aquesta insòlita història medieval ens transporta a l'època en què Pere el Cerimoniós va conquerir l'illa siciliana i la va repoblar amb catalans, i ens demostra que, molt sovint, ni el pas del temps no aconsegueix esborrar les heroïcitats i les lluites dels personatges anònims que, com l'Ermessenda, han hagut de fer front a adversitats i desafiaments per tal de sobreviure i reivindicar-se en un món ple de desigualtats i injustícies. A través d'aquesta emocionant narració, el lector es veurà immers en la vida quotidiana del segle XIV, descobrint com les dones valentes i decidides com l'Ermessenda van contribuir a forjar la història d'una manera discreta però persistent.

cartell de l'acte