TwitterFacebookYoutubeRSS

Literatura i cinema, a la 12a Festa del Grito

La 12a Festa del Grito de Sant Joan de les Abadesses, una jornada on els santjoanins i els mexicans recorden la seva vinculació, tindrà l'escriptor mexicà Juan Pablo Villalobos i les realitzadoresLaura Herrero i Laura Salas com a noms propis. Villalobos farà una conferència sobre l'obra que Pere Calders va escriure des de l'exili, i la toledana Laura Herrero i la mexicana Laura Salas seran protagonistes perquè es projectarà el seu llargmetratge documental Son duros los días sin nada, que narra la història de tres dones de les comunitats de Chiapas i Aoxaca i denuncia la discriminació que pateixen moltes dones a Mèxic, que a més s'han d'enfrontar a desastres d'origen natural.

Són les activitats que complementaran les més festives, ja que durant tot el dia hi haurà parades de productes artesans i d'alimentació mexicans, tallers de dansa, trencament de pinyates, actuacions musicals, a més del punt àlgid de la festa, el Grito de Independencia des del balcó de l'Ajuntament, a càrrec de l'Hble. Sra. María Carmen Oñate Muñoz, nova Cònsol de Mèxic a Barcelona, que acabarà amb el cant de l'Himne Nacional de Mèxic amb l'acompanyament de la Coral del Casal Jaume Nunó, i amb el Cant de la Senyera.

Com a activitat paral·lela, també hi haurà la conferència "De Tarradellas al Referèndum", a càrrec de Joan Olòriz Serra, diputat d'ERC al Congrés Espanyol, en una activitat organitzada per la secció local d'ERC.

L'origen de la relació entre Sant Joan de les Abadesses i Mèxic, el trobem en la figura del compositor de l'himne nacional mexicà, el santjoaní Jaume Nunó i Roca. Aquest fet va originar l'agermanament amb San Luís Potosí (població on va néixer Francisco González Bocanegra, autor de la lletra de l'himne) i, més tard, la Festa del Grito, que commemora la independència de Mèxic.

La festa santjoanina està organitzada per l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, amb la col·laboració del Consulado de México en Barcelona, del Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Girona i Casa Amèrica Catalunya; i amb el suport de l'Associació Cultural Mexicano Catalana MexCat i Cerveza Corona.

NOTA DE L'AJUNTAMENT DE SANT JOAN DE LES ABADESSES:
L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses vol transmetre el condol i tot el suport, també en nom dels veïns del nostre poble, per les víctimes i les conseqüències del terratrèmol que ha patit Mèxic, aquest passat 19 de setembre de 2017. Els nostres enllaços amb el poble mexicà, que sempre han estat festius, també són forts en moment d'estar al seu costat en circumstàncies tan difícils com aquestes.

Aquesta Festa del Grito continuarà amb l'esperit festiu i de celebració, també com a al·legoria a la força de superació que té Mèxic, malhauradament acostumat a patir desastres naturals periòdicament. També serà un moment de retrobament de la comunitat mexicana i de compartir el dol, que serà present en diferents moments durant la jornada. Per aquest motiu, aquest dissabte hi haurà diverses accions per conscienciar i recollir fons per fer front als efectes del sisme, a més de tot el recolzament institucional del consistori.

201709-CARTELL-FESTA-GRITO

 

0
0
0
s2sdefault