TwitterFacebookYoutubeRSS
  • Inici
  • Notícies
  • El Molí Petit recupera el mecanisme per tornar a moldre blat

El Molí Petit recupera el mecanisme per tornar a moldre blat

Després de més de 50 anys sense fer-ho, el Molí Petit de Sant Joan de les Abadesses ja pot tornar a fer farina. Fa uns dies s'hi va instal·lar l'última peça i la més important, una roda hidràulica que transforma l'energia de l'aigua en el moviment rotatori que mou una de les moles que aixafen el gra. En els darrers 10 anys s'havia recuperat la bassa, i també altres elements com la tremuja, el canaló i la resta d'elements que porten el gra fins a la mola, gràcies al testimoni de l'últim moliner, Patllari Darné, que va morir l'any 2014. El molí ja estava documentat al segle XIV, i fins als anys 70 va funcionar utilitzant l'aigua de la riera de l'Arçamala a través d'un canal, per moldre el blat.

Després de la rehabilitació de l'edifici, que va acabar fa deu anys, el Centre d'Educació Ambiental Alt Ter, una associació sense ànim de lucre dedicada a l'educació a través de la descoberta de l'entorn natural i del patrimoni, ha dut la gestió d'aquest equipament municipal. El Molí Petit s'ha convertit en un centre d'interpretació de molins hidràulics i de l'ecosistema fluvial, amb una exposició permanent amb part dels elements originals del molí, plafons interpretatius, maquetes i projeccions, que faciliten la comprensió del funcionament del mecanisme. A més d'aquests elements, també es realitzen activitats mediambientals relacionades amb l'entorn natural proper: la riera d'Arçamala, els prats, les rouredes de roure pènol, la fauna...

La primera vegada en la qual es podrà veure públicament el funcionament del molí serà el pròxim diumenge 29 d'abril en el marc de la 54a Fira de Sant Isidre. Des de les 11 del matí i fins a les 13 hores, es faran visites comentades al Molí Petit i demostracions de la molta. L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses i l'entitat continuaran treballant per millorar aquest equipament municipal i, en especial, en aconseguir estabilitzar el flux d'aigua que arriba a la bassa, recuperant alguns trams de l'antic canal que hi arribava.

RODA-HIDRAULICA

La roda hidràulica és la que transforma la força de l'aigua en el moviment de la mola

LOGO AJ ALT TER

 

0
0
0
s2sdefault