TwitterFacebookYoutubeRSS
  • Inici
  • Notícies
  • La comunitat d’abadesses serà la protagonista del monogràfic de Festa Major

La comunitat d’abadesses serà la protagonista del monogràfic de Festa Major

El pròxim dissabte 1 de setembre, a les 18 hores, el Palau de l'Abadia acollirà la presentació del monogràfic de la Festa Major de Sant Joan de les Abadesses que, aquest any, se celebrarà del 7 a l'11 de setembre. Enguany porta per nom Mil anys d'absència. Origen del monacat femení a Catalunya, i ha estat escrit per Irene Brugués i Massot, arxivera del Servei d'Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines.

El monogràfic repassa la història d'aquesta comunitat monàstica femenina, fundadora del nostre poble. Una petita publicació divulgativa que vol apropar a tots els santjoanins i santjoanines el passat més remot de la nostra població, aquell que posà les bases del que avui és Sant Joan de les Abadesses, des del nom del poble i el seu paisatge urbà fins a les seves tradicions i llegendes, situant Sant Joan de les Abadesses en el primer pla de la història dels orígens de Catalunya.

Un any d'actes i commemoracions
El 2017 es van complir mil anys de l'expulsió de les monges de Sant Joan del seu monestir; el primer cenobi femení àmpliament documentat dels comtats catalans. Un fet que comportà la desaparició de la comunitat femenina benedictina de Sant Joan. Per recordar aquests fets i continuar avançant en l'estudi i coneixement dels orígens i evolució del monacat femení a Catalunya, i molt especialment del seu primer cenobi, la Junta del Monestir de Sant Joan, en col·laboració amb el Servei d'Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines (SAF) i l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, va endegar un projecte de commemoració.

Aquest projecte, iniciat el 2017, ha comptat amb diverses activitats: l'audició escenificada Sponsa Christi del 31 d'agost al Monestir de Sant Joan, les jornades d'estudi i divulgació Sant Joan de les Abadesses. Mil anys d'absència del 7 d'octubre, l'audició Venit Lumen del 27 de gener de 2018 a l'Ametlla del Vallès, la conferència Monges enfront del poder de Teresa Forcades i Irene Brugués del 18 de març i el projecte educatiu El mil·lenari a l'escola —desenvolupat pel SAF i l'equip docent de l'Institut Escola Mestre Andreu en el passat curs escolar 2017-2018—; a més de diversos actes de comunicació i difusió en diferents mitjans.

El monogràfic
El monogràfic de Festa Major és una publicació que s'edita anualment des dels anys seixanta i que dóna a conèixer diferents estudis i treballs de recerca sobre la vila. Té una tirada de prop de 2500 exemplars i es fa arribar a cada domicili de forma conjunta al programa d'actes de la festa. La seva llarga tradició fa que el monogràfic sigui un objecte de col·lecció entre la majoria de santjoanins i santjoanines.

201809-MONOGRAFIC

0
0
1
s2smodern
Comparteix Sant Joan
0
0
1
s2smodern