fbpx
TwitterFacebookYoutubeRSS
  • Inici
  • Notícies
  • La família de Josep Picola cedeix l’arxiu del poeta santjoaní a l’Ajuntament

La família de Josep Picola cedeix l’arxiu del poeta santjoaní a l’Ajuntament

Els hereus del poeta santjoaní Josep Picola i Soler han cedit el seu arxiu personal, que a partir d'ara serà custodiat i es podrà consultar a l'Arxiu Històric Municipal. Picola fou llibreter de professió però és especialment recordat per la seva obra poètica sobre el poble, per la seva passió pel dibuix i per la seva aportació en la dinamització cultural. Aquestes tasques no es poden deslligar de la seva curiositat i visió a l'hora de col·leccionar, classificar i tenir cura de documents de la història santjoanina i de tot material relacionat amb la vila, que ara a la família ha decidit posar a l'abast de tothom. Es tracta d'una aportació molt valuosa, que permetrà continuar reconstruint i entenent el passat i l'esdevenir del nostre poble.

La col·lecció inclou documents de tota mena: escrits datats del s. XIII al XX; publicacions de Festa Major i programes d'actes d'entitats del s. XX; i postals, negatius, clixés i llibres relacionats amb Sant Joan de les Abadesses. Es divideix en quatre parts. La primera està composta pels documents majoritàriament de la família Corriols i, molts altres, de principis del s. XIX. S'hi troben testaments, inventaris, testimonis, cartes i correspondència, certificats, llibretes, actes... Hi ha 248 entrades, algunes de les quals contenen molts documents, com per exemple la que recull les 450 cartes. Una altra conté cartells i programes d'entitats que expliquen els actes de les diverses festes del segle XX. Una tercera conté prop de 300 postals, negatius i clixés amb imatges antigues de Sant Joan. L'última part comprèn la relació de 22 llibres dels segles XIX i XX que parlen de la història o del patrimoni del poble.

Per celebrar la cessió d'aquesta documentació, el vestíbul de l'Ajuntament acollirà una exposició de les imatges inèdites o les més curioses que es troben dins de l'arxiu Picola.

Josep Picola i Soler
Josep Picola i Soler (Sant Joan de les Abadesses 1913-2002) va ser declarat fill il·lustre de Sant Joan de les Abadesses l'any 1985. És especialment reconegut per les seves picolines, uns textos molt breus i de caràcter poètic plenes d'ironia i humor. Va publicar Temps i espai: divagacions poètiques (Barcelona, 1978) i Sant Joan de les Abadesses, una vila del Ripollès (Barcelona, 1993, Ed. PPU), i altres 7 publicacions més entre els anys 50 i 70. L'any 2013, per celebrar el centenari del seu naixement, l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va editar Cent anys (1913-2013). Visió d'una ànima santjoanina (2013). Des de l'any 2000, la biblioteca municipal també porta el seu nom.

201901-CARTELL-ARXIU-PICOLA