fbpx
TwitterFacebookYoutubeRSS

L’art de Guinovart s’exposa al Palau de l’Abadia

36 obres de Josep Guinovart (1927-2007) seran exposades a l'Espai Art l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses des del dissabte 11 de maig, fins al 21 de juliol de 2019. S'hi podran veure majoritàriament pintures mixtes sobre paper i fusta i olis sobre tela, entre les quals destaquen Teatre i Trompeta (1986-1988), Nadal (1950), Retaule del blanc naixent (2007) o A Màrius Torres (1998-2000). La mostra permetrà aprofundir en el seu punt de vista social i progressista, o les referències musicals i literàries de les seves sèries.

Maria Guinovart, filla de l'artista i presidenta de la Fundació Espai Guinovart Agramunt, ha destacat que tot i que tenien programada una programació intensa, no varen poder refusar la invitació de fer una mostra a Sant Joan de les Abadesses, entre d'altres "per l'altíssima qualitat dels artistes que ja hi han exposat", i també creu que el Palau de l'Abadia és un bon lloc per exercir el repte de "rellegir-lo, redescobrir-lo i descobrir-lo a noves mirades".

 

Josep Guinovart i Bertran
(Barcelona 1927 - 12 de desembre de 2007)
Josep Guinovart i Bertran neix a Barcelona el 20 de març de 1927. De molt jove comença al taller familiar com a pintor de parets, ofici que reivindica posteriorment en alguna de les seves obres. Ingressa a l'Escola de Mestres Pintors, a l'Escola d'Arts i Oficis i a les classes del FAD. L'any 1953 gràcies a una beca de l'Estat francès, marxa a París on coneix a fons l'obra de Cézanne i Matisse, els quals, al costat de Miró i Gaudí, seran les seves influències més importants.

El 1954 junt amb altres artistes funden l'efímer grup Taüll, que aglutina els creadors de l'avantguarda d'aquells anys. Participa en les biennals hispanoamericanes, de São Paulo (1952 i 1957), Alexandria (1955) i Venècia (1958 i 1962). En la seva etapa primerenca pinta temes simples de caràcter popular, tractats amb una extraordinària qualitat de dibuix i un sentit sorprenent del color, que més tard adquireixen sovint intenció social. A poc a poc va abandonant la representació i configura un nou univers on la matèria i els elements esdevenen el seu llenguatge.

Josep Guinovart, figura polièdrica va deixar la seva empremta en molts camps més enllà del purament pictòric: en el món del teatre, arquitectura, tapís, escultura, il·lustracions, i molt d'altres. Sensible a tots els estímuls visuals i vivencials, descobrim en la seva obra les traces dels viatges i experiències que van suposar per ell un abans i un després (París, Algèria, Mèxic, Nova York ...). Durant la seva dilatada trajectòria va rebre els premis i distincions més rellevants en el món de les arts.