fbpx
TwitterFacebookYoutubeRSS
  • Inici
  • Notícies
  • Una exposició i una conferència de Víctor Gómez Labrado donen el tret de sortida al Festival del Comte Arnau

Una exposició i una conferència de Víctor Gómez Labrado donen el tret de sortida al Festival del Comte Arnau

Una conferència de l’escriptor i filòleg Víctor Gómez Labrado donarà el tret de sortida al 24è Festival del Comte Arnau. Gómez afegirà València a la llista d’espais geogràfics relacionats amb el mite de Catalunya i Mallorca, ja reconeguts i estudiats. Ho farà a través de documents orals i escrits, o en noms de lloc, i assenyalarà la vigència de tradicions al voltant del mateix comte, o d’altres manifestacions de la mateixa llegenda, en què el comte Arnau o algun personatge equivalent, pren altres noms o altres formes, sens dubte íntimament relacionades amb ell. Se centrarà, concretament, en la Vall de Biar, dins l’Alcoià, on trobem el Cantal d’Arnau o el mas del Pontarró, on segons la tradició uns misteriosos frares comparteixen amb el comte Arnau una mateixa culpa i una maledicció semblant. L’acte es farà el pròxim dissabte 6 de juliol, a les 19 hores, al Palau de l’Abadia. En acabar la presentació, hi haurà una degustació del dolç del comte Arnau elaborat pels flequers i pastissers de la vila.

Víctor Gómez Labrado
Víctor Gómez Labrado (Sueca, 1956) exerceix com a coordinador de la Casa Museu Joan Fuster, a Sueca. A més d’exercir com a mestre de Secundària, l’escriptor també s’ha centrat a investigar i divulgar aspectes antropològics i històrics del poble valencià. Com a escriptor ha publicat llibres destinats a un públic infantil i juvenil, com la narració Cròniques d'un rei (1992). És també autor de llibres tan cèlebres com La mestra (1995), Jaume I, el naixement d'un poble: una biografia il·lustrada (1998), La guerra de quatre (2003), Quan anàvem a l'estraperlo (2004), Llegendes valencianes: criatures mítiques de la tradició oral (2007) o Llegendes de la ciutat de València (2009). És, així mateix, responsable dels audiovisuals de la col·lecció «L'Àlbum»: Joan Fuster, una biografia visual (2006), Sendes i carenes: el món d'Enric Valor (2007), Camins, viles i castells en la crònica de Jaume I (2008) i El cavaller Ausiàs March (2009).

Va ser reconegut amb el Premi Enric Valor de la Diputació d'Alacant el 2015, amb la novel·la No mataràs, que narra la història biogràfica del qui és considerat l'últim bandoler valencià. També va ser guardonat el 2007 amb el Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta per l'obra El segle valencià. L'any 2018 guanya el Premi Joanot Martorell de narrativa de la ciutat de Gandia amb la novel·la Veus, la mar.

Dissabte 6 de juliol - 19 h
Conferència:
El rastre valencià del comte Arnau, a càrrec de Víctor Gómez Labrado
Palau de l’Abadia - Sala Abat Arnau de Vilalba


Víctor Gómez Labrado1
Víctor Gómez Labrado. Foto per Ponscor 

La llegenda del Comte l’Arnau: el mite segons Josep Ribot i Calpe
Un dia abans de la presentació del cicle, el divendres 5 de juliol, a les 19 hores, al segon pis del Palau de l’Abadia, s’inaugurarà una exposició del dibuixant i pintor barceloní Josep Ribot i Calpe (Barcelona, 30 de juliol de 1888 - 18 de març de 1974). Ribot va tenir contacte amb el Ripollès al voltant de l’any 1915 i, això i el fet que va interessar-se per la cultura popular a través de la seva amistat amb el folklorista Rossend Serra, va fer que nasqués un vincle artístic amb el comte Arnau. L’exposició compta amb dibuixos, esbossos i apunts relacionats, per una part, amb els paisatges i indrets del comte l’Arnau; i, per l’altra, amb les seves gestes, proeses i maldats.

Aquest només serà un dels àmbits de la mostra, que també conté imatges i obres que relacionen Ribot amb Sant Joan de les Abadesses; un tercer àmbit que recull una dotzena de pintures a l’oli de paisatges del Ripollès, fets entre 1944 i 1955; i un quart amb fotografies, quaderns i altres objectes personals de l’artista, a més d’escrits de Rossend Serra. L’exposició té com a comissaris Domènec Ribot i Martín i Eusebi Puigdemunt i Puig, i és possible gràcies a la col·laboració del Casino de Ripoll, la Biblioteca de Catalunya, l’Arxiu Comarcal de Ripoll i el Museu Etnogràfic de Ripoll.

Divendres 5 de juliol - 19 h
Inauguració de l’exposició:
El dibuixant i pintor Josep Ribot i Calpe: La llegenda del Comte l’Arnau
Segon pis del Palau de l’Abadia - Fins al 30 de juliol

201907 RIBOT ARNAUEl comte Arnau, en un esbós de Josep Ribot i Calpe