fbpx
TwitterFacebookYoutubeRSS
  • Inici
  • Notícies
  • La 10a Fira de la Carbassa espera exemplars de més de 600 quilos

La 10a Fira de la Carbassa espera exemplars de més de 600 quilos

La plaça Anselm Clavé de Sant Joan de les Abadesses acollirà la desena edició de la Fira de la Carbassa, el pròxim diumenge 20 d’octubre, consolidant la seva oferta turística, gastronòmica i d’oci com a una cita important del calendari de tardor en l’àmbit ripollès i català. La recepta és la mateixa que ha fet exitoses les altres nou edicions i comptarà amb una fira de productes artesans i de restauració, amb tastets i degustacions, un taller de ceràmica i un altre de pastisseria adreçats a infants, una demostració de l’art de fer escultures amb carbasses, i el concurs de fotografia organitzat pel Grup Fotogràfic Abadesses. Amb tot, les protagonistes de la cita seran, com sempre, les carbasses que van a concurs. Enguany es repartiran 1.300 euros per als que portin els exemplars més grans (amb premis també per a les fruites locals i comarcals) i per a la carbassa més original.

 El rècord de la fira encara el té el navarrès Ruben Mendi, que el 2017 va presentar una carbassa de més de 800 quilos, i que aquest any ha aconseguit el rècord d’Espanya amb 990’5 kg. Tot i que aquest exemplar es va malmetre, s’esperen carbasses que superin els 600 kg. Les trobades com la santjoanina, a més d’estar pensades per als visitants, també són atractives per als aficionats a cultivar aquest fruit de tardor, que intercanvien informació, tècniques i, fins i tot, llavors, ja que, a més de les cures especials en el conreu, part del secret per aconseguir-ne de gegants rau en la selecció genètica que es fa. Fins i tot es poden trobar els arbres genealògics dels exemplars que van guanyant concursos. En tot cas, la fira de Sant Joan és un bon moment per passejar i per parlar amb els cultivadors que hi assisteixen per descobrir tot aquest món.


ACTUALITZACIÓ:
Intentaran navegar amb una carbassa gegant pel Ter a la X Fira de la Carbassa de Sant Joan

En el marc de la X Fira de la Carbassa de Sant Joan de les Abadesses, que es durà a terme aquest diumenge 20 d’octubre durant tot el dia, hi haurà un intent de baixar un tram del riu Ter al seu pas per la vila amb una carbassa gegant que es buidarà per dintre perquè hi càpiga una persona com a barca. La realització d’aquesta curiosa activitat està subjecte a les condicions del riu, però s’espera poder dur-la a terme cap a les 15 hores, sota el pont Nou. L’exemplar serà d’una carbassa que supera la mitja tona, tot i que al concurs se n’esperen de més grans.

Es tracta d’una experiència que ja s’ha dut a terme en altres països (especialment als EUA, on hi ha molta afició a cultivar aquests fruits amb mides impressionants) i que també s’havia fet una vegada pels canals d’Empuriabrava fa un any. L’impulsor, és el mateix, Salvador Mogas, de Santa Maria Palautordera, que ha fet diversos viatges al continent americà per aprendre i gaudir d’aquesta afició que allà ja compta amb més de 60 anys de tradició i de feina de selecció de llavors, tot i que Europa és on s’ha cultivat la més gran (1.200 quilos).

201910 CARTELL FIRA CARBASSA

201910 CARBASSA PROGRAMA

201910 CARBASSA PROGRAMA 2