TwitterFacebookYoutubeRSS

131109. Francesc Artigau. Lentorn pintat

Francesc Artigau Seguí (1940)

Neix a Barcelona en el si d'una família d'artesans vinculats al món de "l'atrezzo" del teatre, on hi treballa dels catorze als vint anys, una etapa que el marcarà en l'hàbit i el gust pels pigments.

Amb 14 anys entra a estudiar a la secció IV de l'Escola d'Arts i Oficis d'Hostafrancs (1954 – 1958), on hi realitza cursos d'història de l'art a càrrec de Frederic-Pau Verrié, professor que l'influirà al llarg de la seva trajectòria artística. Durant aquests anys també freqüenta l'estudi del pintor post-impressionista Joaquim Asensio Mariné, al carrer Sant Pere més Baix.

L'any 1959 inicia els seus estudis a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, a Barcelona (1959 – 1963), on hi realitza cursos de dibuix, pintura, procediments pictòrics, perspectiva i història de l'art, de la mà de professors com Miquel Farré, Mestres Cabanes, Subias Galter i Rafael Santos Torroella, de qui rebrà moltes influències. Simultàniament, completa la seva formació als tallers oberts del Cercle Artístic de Sant Lluc.
A més de la seva faceta artística, ha exercit de professor de dibuix a l'escola Eina de Barcelona (1975 – 2009) i de pintura a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (1989-2005).

Des de l'any 1966 treballa al seu estudi del carrer Sant Pere més Baix.

"El fonament de la pintura d'Artigau és el dibuix, racional, categòric, pròxim a la idea. El dibuix és, per a Artigau, el primer recurs expressiu i compositiu i és per aquesta raó que, segur de la seva aptitud pel dibuix, va a la recerca del color, amb el qual investiga, cerca i indaga els mòduls més adequats d'unificar la contrarietat dels caràcters reflexiu i intuïtiu, de la línia i del color."

Toni Marí, fragment de la presentació de l'exposició CERCANT L'OMBRA a la Sala Parés, 2006

Des de les seves primeres exposicions a l'Ateneu Barcelonès (1963) i a la Galeria Belarte (1965), ha realitzat més de 70 exposicions individuals i ha participat en nombroses exposicions col·lectives, principalment a les galeries René Metras, Adrià, Trece i a la Sala Parés.

La darrera exposició tingué lloc l'any 2012 a l'Espai Volart de La Fundació Vila Casas. Actualment podem trobar la seva obra a la Sala Parés i al Círculo del Arte, de Barcelona, així com a Cal Talaveró Verdú de Lleida.

Podem trobar obra seva en les següents col·leccions públiques i privades:

  • Museu d'Art Contemporani MACBA, Barcelona.
  • Museu Nacional d'Art de Catalunya MNAC, Barcelona.
  • Museo Nacional de Arte Contemporáneo Reina Sofia, Madrid.
  • Museo de Arte Contemporáneo, Sevilla.
  • Centro de Arte Contemporáneo, Las Palmas de Gran Canaria.
  • Museu Marítim, Barcelona.
  • Corporació Catalana de Radiotelevisió, Barcelona.
  • Fundació Caixa de Catalunya, Barcelona.
  • Col·lecció Testimoni Fundació Caixa de Pensions de Barcelona, Barcelona.
  • Fundació Pere Vergés, Barcelona.
  • Fundació Vila Casas, Barcelona.
  • Fundació Eina, Barcelona.
  • Cercle Artístic de Sant Lluc, Barcelona.

Enguany, ha estat treballant en la sèrie La ronda de Santa Caterina, que fa referència al món del mercat que duu el mateix nom i que freqüenta des de fa cinquanta anys. Aquesta sèrie és la que es presenta a Sant Joan de les Abadesses en primícia. Està formada per un tríptic i quatre peces més.

Fotografies de la inauguració:

artigau1

artigau2

artigau3

artigau4