TwitterFacebookYoutubeRSS

SENYERAEnguany, la Diada Nacional de Catalunya és celebra just el dijous previ a la Festa Major de Sant Joan de les Abadesses, circumstància que sumada a la situació política i social catalana i a l'efemèride dels 300 anys dels fets de 1714, farà que sigui una jornada molt especial.

Els actes, però, començaran dimecres 10, a les 21.30h, amb la marxa de torxes en memòria dels patriotes de 1714 que Òmnium Ripollès ha celebrat a diferents pobles del Ripollès durant els últims anys. L'acte es farà un dia abans per fer-ho compatible amb assistir a la Via Catalana 2014. La sortida es farà des de les Cinc Fonts fins a la plaça Major, on es farà una lectura del manifest i els parlaments.

Ja durant l'11 de setembre, a les 12h, es farà la tradicional Ofrena Floral al claustre del monestir, on entitats i institucions homenatjaran el comte Guifré, fundador de la nissaga catalana i dels monestirs de Sant Joan i Ripoll. 

A la tarda, els Falcons de Vilafranca faran una cercavila que començarà a la plaça Major i s'acabarà a la plaça Catalunya, on es faran els actes solemnes de commemoració del Tricentenari. Hi intervindran el biòleg i consultor ambiental, el Sr. Xavier López; la directora dels Serveis Territorials de Governació de Catalunya a Girona, la Sra. M. Assumpció Rodríguez; i l'alcalde, el Sr. Ramon Roquè. Durant l'acte es descobrirà una placa commemorativa dels fets succeïts l'any 1714 i un roure pènol que s'ha plantat per a l'ocasió. Un espectacle de figures humanes a càrrec dels Falcons de Vilafranca clourà l'acte.

Més enllà de la Diada
A més de l'acte central de l'11 de setembre, ja s'han fet dues activitats relacionades amb el Tricentenari: una conferència de l'historiador Eduard Puig Bordera i un espectacle infantil per explicar la història de Catalunya.

Passada la Diada, es farà un nou espectacle infantil (23 d'octubre), i un altre de musical adreçat a adults amb Sílvia Bel, Carles Beltran i Llúcia Vives, on s'interpretaran romanços que contextualitzen les vivències en la Catalunya del segle XVIII, mentre es narren fragments de cròniques de la Guerra de Successió i de la novel·la Victus d'Albert Sánchez Piñol (22 de novembre).

CARTELL-DIADA-2014