Després de molts anys custodiant el claustre del monestir, l'Àliga de Sant Joan de les Abadesses tornarà a participar en una cercavila durant la primera Trobada d'Àligues de Catalunya que es farà a Reus el 27 de setembre, organitzada per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Reus i pel Col·lectiu Reusenc d'Activitats Culturals (CRAC). Els encarregats de fer-la ballar seran la Colla Gegantera de Sant Joan de les Abadesses, que són l'ànima d'en Gentil i la Isaura, els dos gegants de la població.

cartell-reusAquesta figura va ser construïda per l'escultor santjoaní Francesc Fajula i Pellicer l'any 1987 amb motiu de l'onzè centenari del monestir. Simbolitza a Sant Joan Evangelista i fa més de dos metres d'amplada per més de dos metres més d'alçada i està feta de fusta i cartó. Fajula és conegut, entre d'altres, per ser l'autor de les escultures del crist crucificat i la santa Escolàstica, totes dues al temple de la Sagrada Família de Barcelona.

En aquesta cita hi participaran prop de 30 àligues dels Països Catalans, entre les quals les més antigues del nostre país: les de Vilafranca del Penedès, Morella, Girona i la Bisbal d'Empordà. A més, durant la trobada s'inaugurarà l'exposició "La senyora de la Festa" sobre aquests elements del bestiari festiu al Museu de Reus.

A la recepció i l'acte institucional hi participarà l'alcalde Ramon Roqué en representació de la vila de Sant Joan de les Abadesses.