TwitterFacebookYoutubeRSS

Lluís Sala Sala (1915-2014) fou un català que, com molts altres, va participar en la Guerra Civil Espanyola al bàndol republicà, patint-ne el dia a dia, la postguerra, la retirada i el confinament a França. Dissabte 18 d'octubre, a les 19h, podreu conèixer la seva història i com està enllaçada amb el nostre poble, a través d'un documental que busca fer una reflexió sobre els processos de memòria i evidenciar alguns silencis que encara duren tot i el pas tel temps.

El maig de 1939, el soldat va aconseguir tornar a Catalunya gràcies al seu contacte amb un diputat comunista francès. Sant Joan de les Abadesses també va tenir un paper important per a la seva tornada, ja que fou un contrabandista santjoaní qui va ajudar Sala a passar la frontera des de Prats de Molló, i va ser l'alcalde santjoaní qui va aconseguir un salconduit que li va permetre tornar a Callús (Bages), el seu poble natal.

Jordi Algué Sala, historiador, documentalista i nét de Lluís Sala, ha recollit les memòries del seu avi que des dels anys 70 i fins a la seva mort va dedicar gran part del seu temps a retrobar-se amb altres supervivents de la seva divisió, visitar fronts i escenaris bèl·lics per entendre i reviure vivències d'una època negra de la nostra història i recordar els companys que no varen tornar. Algué, aprofitant la memòria i la lucidesa del seu avi, ha volgut recuperar el testimoni d'alguns supervivents de la Guerra Civil.

Transmissions: Memòries de Lluís Sala conté entrevistes als darrers supervivents i als seus descendents, imatges dels indrets que recorden els entrevistats i intervencions d'historiadors i experts en polítiques de memòria com Joan Villarroya, Martín Marín, David Tormo i Pol Galitó. La projecció ha estat organitzada per l'Arxiu Històric Municipal i comptarà amb la presència de l'autor, que donarà a conèixer detalls sobre l'estada a Sant Joan del seu avi i que no apareixen al documental.

Per a més informació:
Transmissions: Memòries de Lluís Sala, un documental de Jordi Algué