TwitterFacebookYoutubeRSS

ullastrell1_editora_11_175_19A finals d’aquest mes s’iniciarà el replanteig d’aquesta infraestructura necessària per ampliar i garantir la cobertura de la telefonia mòbil, de TDT, de ràdio, d’internet, de serveis d’emergència i d’altres serveis que en un futur se’n puguin derivar. A la fotografia podeu veure el nou centre de telecomunicacions d'Ullastrell, molt similar al que s'instal·larà a Sant Joan.

L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha signat un conveni amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat de Catalunya per a la construcció d’una nova torre de telecomunicacions al paratge “El Pinatà”, a la muntanya de Sant Antoni. Es tracta d’una infraestructura necessària per al desenvolupament econòmic i social i que permetrà que les empreses i les administracions estiguin millor connectades i puguin millorarla seva competitivitat i la seva eficiència.

Aquest equipament ja fa molts anys que era una de les prioritats dels diferents equips de govern de l’Ajuntament, però les exigències d’accessibilitat i d’electrificat de la zona per part del CTTI i la voluntat de l’Ajuntament d’allunyar la torre el màxim possible de l’ermita havien fet que, fins ara, no fos possible arribar a un acord.Finalment, l’últim projecte redactat a principis de l’any 2010 allunya la torre de l’ermita i en minimitza l’impacte visual, a la vegada que permetrà alliberar el campanar de les antenes que acull actualment.

La instal·lació es finançarà gràcies al pla de desplegament d’infraestructures i serveis de comunicacions electròniques Catalunya Connecta del govern de Catalunya. L’actuació ascendeix a uns 200.000 €, aquest import inclou el cost de la pròpia infraestructura de la torre i el cost de l’electrificació necessària per donar-li servei.

La torre de comunicacions és una de les mancances que es troben les operadores de telecomunicacions a l’hora de desenvolupar les seves xarxes de serveis comercials. El que s’aconsegueix amb la construcció de la torre, és crear les condicions perquè la Generalitat de Catalunya i el CTTI impulsin la implantació de serveis avançats de telecomunicacions a través de les operadores que es despleguen pel territori, no només de mòbils 3G.

Un d’aquests serveis són les Xarxes de Nova Generació (XNG) del Govern català, que preveu el desplegament d’una xarxa troncal de fibra òptica que beneficiarà no només el sector de les telecomunicacions sinó el conjunt de la societat catalana. En el cas que l’arribada troncal de fibra òptica de la xarxa pública no arribés de Ripoll a Sant Joan per la via verda o per la carretera, es podria fer a través d’un radio enllaç d’alta capacitat gràcies a la torre.

Cal remarcar que la construcció d’aquesta infraestructura, tot i que és un gran pas endavant, no solucionarà com a conseqüència immediata els problemes de cobertura de telefonia mòbil i TDT, sinó que és la base per a què sigui més fàcil implicar les operadores privades i la Generalitat per desplegar aquests serveis en millors condicions.