Des de l'any 2005 la vila celebra la Festa del Grito, una diada per commemorar la independència de Mèxic. Aquesta activitat s'ha consolidat per als mexicans residents a Catalunya com una de les millors festes pàtries mexicanes dels Països Catalans, en part perquè se celebra a la població natal de Jaume Nunó i Roca, compositor de l'himne nacional Mexicà. La festa també enforteix l'agermanament de la nostra vila amb San Luis Potosí, la població on va néixer Francisco González Bocanegra, l'autor de la lletra de l'himne.
Aquesta diada, que se celebra el dissabte més proper al 16 de setembre (dia del "Grito de Dolores", fet que va desencadenar la independència de Mèxic), inclou diverses activitats durant tot el dia com ara una fira de productes d'artesania i alimentació mexicana, conferències, exposicions, tallers infantils, actuacions musicals i balls tradicionals, mariachis i, evidentment, "El Grito de Independencia" a càrrec del/la Cònsol del Consolat General de Mèxic a Barcelona. La voluntat és que tots els assistents puguin assaborir una mescla del més representatiu de les celebracions mexicanes tradicionals.
Actualment, molts santjoanins i santjoanines i també mexicans i mexicanes vinguts d'arreu de Catalunya gaudeixen d'una diada de germanor tot celebrant la unió dels dos pobles. L'activitat és organitzada per l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, el Consolat General de Mèxic a Barcelona, Mexcat, Casa Amèrica Catalunya i AB-InBev Corona.
Salvador Moreno Manzano, l'impulsor
Salvador Moreno Manzano (Orizaba, Mèxic, 1916 — Ciutat de Mèxic, 1999) va ser un músic i artista mexicà que va tenir una relació molt estreta amb Catalunya -especialment amb Barcelona i amb el nostre poble-, on va residir-hi des de 1955 i fins poc abans de morir. Es va formar a Mèxic amb Carlos Chávez i, més tard, amb Cristòfor Taltabull. Entre el seu repertori hi trobem lieder i peces per a piano i també és autor de l'òpera Severino (1961), amb què va debutar el tenor Plácido Domingo al Liceu el 1966. Va treballar intensament en la promoció cultural hispanomexicana, va formar part, entre d'altres, de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, i va fer exposicions de pintura a Mèxic, Barcelona i Sant Joan de les Abadesses.
També fou l'impulsor dels primers actes en homenatge a Jaume Nunó. L'any 1968 Moreno va dir en una entrevista a El Correo Catalán que caldria promoure la col·locació d'una placa commemorativa a la casa natal del compositor del seu himne nacional. Mica en mica, el projecte va adquirir més importància i, a més de la placa, es va apostar per la construcció d'una font dedicada al compositor. Però hi havia un gran inconvenient en aquesta proposta, ja que les relacions diplomàtiques entre Mèxic i l'Estat Espanyol eren nul·les en aquell moment, però Salvador Moreno tenia contactes en el Comitè Bilaterial Espanya-Mèxic, presidit per Clemente Serna. D'aquesta manera, i gràcies a la intervenció de Moreno, es va poder portar a terme la construcció de la font a la plaça Abadessa Emma, popularment coneguda com plaça dels Mexicans.
Les restes de Salvador Moreno, que va morir el 1999 a Mèxic, reposen al cementiri de Sant Joan de les Abadesses a petició pròpia. Durant l'any 2016, en motiu del centenari del seu naixement, es van realitzar diversos actes de commemoració a Sant Joan de les Abadesses i a Barcelona.