Un pòdcast sorgit del Territori 17 que té l’objectiu de posar una mica de mirada crítica sobre el “com vivim”. La raó és que aquest “com” inclou moltíssimes coses que toca repensar: des de com mengem al com comprem, passant per com ens movem i fins al com ens cuidem. Això és perquè el que pretenem en aquest nou espai és precisament això: convidar-vos a repensar-nos. Us donem la benvinguda a La Comuna.

Capítol 1

En el primer episodi, des de la Comunalitat de Cardedeu i La Fresca, s’aborda el tema de la gestió de l’aigua en un context de sequera agreujada pel canvi climàtic. Amb experts com Lluís Basteiro, Ester Falgas i Hug Lucchetti, es debat el futur model de gestió de l’aigua a Cardedeu, incloent-hi la possibilitat de municipalització.

Capítol 2

 En aquest episodi, des del pati de La Fresca i en el marc de la Fira d’Economia Social de Cardedeu, es debat la importància d’adoptar aquest model econòmic. Amb convidats com Álvaro Porro, Marta Pons i Mireia Riera, s’analitzen conceptes, reptes i iniciatives com les Comunalitats Urbanes, destacant el seu impacte en el comerç i la societat. 

Capítol 3

En aquest episodi, des d’El9Ràdio de Vic, es coneix l’experiència de la Comunalitat de Vic, activa des de fa dos anys. Amb Albert Rivas, Mar Cañellas i Clara Cusó, es reflexiona sobre els projectes més exitosos, els desafiaments afrontats i els reptes de futur. A més, es comparteixen consells valuosos per a la jove Comunalitat de Cardedeu en els seus primers passos.

Capítol 4

La Comuna explora en aquest episodi el model d’habitatge cooperatiu, una alternativa a la propietat privada i el lloguer convencional. Amb Jon Casadó, de Sostre Cívic, i Eduard Bernal, soci de Cal Paler Nou, es debat com funciona aquest sistema, els seus avantatges i el seu impacte a Cardedeu, un municipi amb dificultats per accedir a l’habitatge. També es repassa la trajectòria del projecte Cal Paler Nou, nascut el 2018, i es resolen dubtes per a qui vulgui unir-s’hi.

Capítol 5

La Comuna reflexiona en aquest episodi sobre l’autoorganització davant la insuficiència institucional, com ha evidenciat la resposta ciutadana a la crisi de la DANA al País Valencià. Amb Laura Gandia, de La Metxera, i Hug Lucchetti, de la Comunalitat de Cardedeu, es debat l’impacte de l’ajuda mútua, els límits del sistema públic i la necessitat de redefinir el rol de les institucions. Es posa en valor la força col·lectiva, però també es qüestiona si el lema “només el poble salva el poble” hauria de ser un motiu d’orgull o una alerta.

Capítol 6 i 7

La Comuna aborda en aquest doble episodi l’impacte ambiental i social de la indústria tèxtil, responsable d’una producció massiva i residus alarmants. Amb Anna Estany, Muntsa Clusellas i Àlex Huguet, es debat sobre models sostenibles i les dificultats per implementar-los, qüestionant la responsabilitat de grans marques i el fenomen del green washing. Es presenten alternatives creatives mentre es planteja una pregunta clau: moda i sostenibilitat poden anar de la mà?