TwitterFacebookYoutubeRSS

L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, a través del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “Girona, patrimoni actiu”, conjuntament amb la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya i gràcies al finançament europeu del FEDER, ha impulsat un projecte per a la reactivació del seu ric patrimoni industrial a l’antiga colònia tèxtil de Llaudet. Aquesta iniciativa busca la reutilització dels espais en desús i impulsar l'economia local a través de la innovació i la cultura.

202401 LLAUDET INTERIOR

Desenvolupament i accions del projecte

El projecte ha inclòs la restauració d'una antiga estructura industrial per establir un Centre d'interpretació o espai museïtzat dedicat a conèixer la història i vicissituds d’aquesta colònia tèxtil centenària que fou un dels principals motors econòmics de la vila. A més, s'ha dut a terme un pla de comunicació i usos per a aquest centre, incorporant tecnologia immersiva i recursos digitals com jocs interactius. Aquesta antiga nau industrial compleix una funció cultural i educativa, a la vegada que acull un viver de creatius i petites iniciatives empresarials, ja que l'operació també contempla la cessió d'espais a l'associació d'empresaris UIER, que jugarà un rol clau en la gestió del viver.

Impacte econòmic i objectius

El projecte, amb una inversió de 550.904,10 €, cofinançada per FEDER (275.452,05 €), la Diputació de Girona (137.726,02 €) i fons propis (137.726,02 €), té com a objectius principals la revalorització del patrimoni industrial, la captació de talent i la creació d'un nou producte turístic. S'espera que aquesta inversió generi un augment significatiu de visitants i activitats econòmiques, especialment en el sector de serveis, i que també doni servei a les empreses que ja s’han implantat en l’entorn en els darrers anys.

Resultats i projeccions a futur

El Centre d'interpretació ofereix una experiència educativa a públic familiar i grups escolars, destacant la importància del patrimoni industrial de la regió, amb elements que recorden l’activitat passada i amb la projecció de diversos testimonis que varen viure i treballar a la colònia Llaudet durant el seu període d’activitat més important. El contingut també inclou el procés d’elaboració del fil de cotó que durant més de 100 anys va produir Filatures Llaudet SA a Sant Joan de les Abadesses.

S'espera que aquesta iniciativa no només revitalitzi l'antic espai industrial, sinó que també esdevingui un referent per a la creativitat digital a la comarca del Ripollès. La previsió és que tingui 1000 visites a l’any, en previsió d’augmentar la xifra en els següents.

202401 linia llaudet

D’altra banda, es compleixen els objectius de captació de nova activitat industrial amb les quatre empreses ja instal·lades i amb activitat econòmica en les antigues naus de la colònia i també amb les tres empreses que han adquirit naus o parcel·les al polígon industrial de la colònia Llaudet, animades pel creixement i desenvolupament del projecte PECT, i que tenen importants inversions previstes. La UIER ja està treballant amb emprenedors del món creatiu que utilitzen el nou espai de cotreball.

Aquest projecte representa una fusió única entre el passat industrial i el futur innovador de Sant Joan de les Abadesses, establint un model per a la revitalització socioeconòmica a través de la preservació i valorització del patrimoni cultural. L'Ajuntament continua compromès en la promoció d'un futur pròsper per a la comunitat, mantenint viva la seva història.