TwitterFacebookYoutubeRSS
Pagament per generació de residus
Pagament per generació de residus

És un sistema que permetrà que cada llar pagui més o menys en funció dels residus que generi. Si genereu menys rebuig i traieu la matèria orgànica regularment, pagareu menys, a més d’augmentar el vostre compromís amb el medi ambient.

PER QUÈ S'IMPLANTARÀ?

Per millorar la recollida selectiva i, sobretot, per reduir el rebuig. En aquest moment, un percentatge considerable de la taxa es destina al tractament de les substàncies derivades del rebuig.

Per aquest motiu, cal que en el rebuig no hi hagi matèria orgànica, plàstics, paper ni vidre, ja que són fraccions que es poden reciclar.

Si ho fem millor, pagarem menys. Té sentit que qui generi menys rebuig, hagi de pagar menys, no ho creieu?

 

QUÈ HAUREM DE FER?

Els nous cubells de matèria orgànica i rebuig porten una etiqueta que permet identificar a quina llar pertanyen. Dipositeu l’orgànica i el rebuig al cubell corresponent.

L’empresa encarregada de la recollida porta a porta enregistrarà amb un lector les vegades que traieu cada fracció. A partir d'aquestes dades, un programa informàtic farà els càlculs pertinents per  determinar la part variable de la taxa.

Enguany no hi haurà canvis en l’import de la taxa, ja que l’objectiu és que aprenguem el funcionament del pagament per generació. De tota manera, es farà arribar una simulació amb l'import que pertocaria pagar a cada llar d’acord amb les dades obtingudes de les lectures dels cubells.

Atenció! - Haureu de treure el rebuig i la matèria orgànica amb els cubells nous que se us han lliurat NO es recolliran ni el rebuig ni la matèria orgànica si els deixeu al carrer només amb la bossa.

 

COM ES CALCULARÀ?

Es bonificarà la col·laboració en el porta a porta, tenint en compte que si es recicla més i millor, no s’haurà de treure tan sovint el cubell de rebuig (gris).

La taxa es calcularà sumant una part fixa que serà igual per a tothom; una part variable, segons els cops que es tregui el cubell de rebuig; i una bonificació, segons les vegades que s’hagi tret la matèria orgànica cada mes:

 

Taxa = fixa + variable - bonificació

 + part fixa
+ part variable (segons rebuig)
- bonificació (segons matèria orgànica) 

 

210216.pagament per residu grafic

 

TENIU ALGUN DUBTE?

Fins a l'entrada en vigor d'aquest nou sistema, tenim molt temps per aprendre, adaptar-nos i resoldre tots els dubtes. Per a qualsevol qüestió, podeu contactar amb nosaltres. Teniu aquestes opcions:

Per correu electrònic: residus[@]santjoandelesabadesses.cat
Per telèfon: 972 720 100 ext 2216.

 RECORDA: Reciclar és prioritari, però hem de reduir els residus en general, eliminar els embolcalls d'un sol ús, i reutilitzar els plàstics i els vidres tant com puguem.

210216.cap a una vila residu zero

PREGUNTES FREQÜENTS:

He de treure la matèria orgànica i el rebuig amb cubell?
Sí, sempre. De fet, sempre ha estat obligatori, però ara també és necessari per fer el càlcul de les taxes que s’aplicaran a partir del gener de 2021.

Què passa si no utilitzo els cubells?
La bossa de rebuig o de matèria orgànica que no estigui en un cubell, no es recollirà. Els veí o veïna l’haurà de tornar a guardar fins al següent dia que toqui aquella fracció.

He d’esperar que el cubell estigui ple per treure’l?
No, no és necessari. El sistema només té en compte les vegades que es treu, però no el volum, ni el pes. Podeu treure l’orgànic encara que no estigui ple, tot i que és recomanable esperar que ho estigui, sempre que sigui possible.

Quan he de treure el rebuig?
El pots treure cada dilluns. Però recorda, si treus el rebuig cada dilluns, pagaràs més que si el treus una vegada al mes, per exemple.

Per què no s’han anunciat les taxes?
En funció de la recollida de dades d'aquest any es calcularà la taxa de recollida d'escombraries de l'any 2022, per això ara és imprescindible utilitzar els nous cubells.

Per què s’introdueix aquest canvi?
L’objectiu és reduir el rebuig i millorar la recollida selectiva de les altres fraccions.

Tinc més dubtes...
Recordeu que hi ha una persona a l’Ajuntament que us atendrà al telèfon 972 720 100 (extensió 2216) i al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., i una pàgina web.

 


Veure també:

Porta a porta

Gestió de residus

Deixalleria