TwitterFacebookYoutubeRSS

 

agermanamentAgermanament entre dos pobles

El 3 de juny de 1980 es va firmar l’acta d’agermanament entre Sant Joan de les Abadesses i San Luis Potosí, ciutat mexicana on va néixer Francisco González Bocanegra, autor de la lletra de l’himne nacional mexicà. Les relacions institucionals entre Sant Joan i Mèxic han estat constants. Cal destacar les visites a Sant Joan que han realitzat diversos cònsols, ambaixadors i, fins i tot, expresidents de Mèxic com Luís Echeverría o Vicente Fox.
El contacte ha traspassat l’àmbit institucional, i al llarg del temps i malgrat la llunyania, són diversos els actes culturals i socials, com concerts, exposicions, recitals de poesia, i inauguracions de monuments que han deixat testimoni dels lligams existents entre ambdues poblacions.
Des del setembre de l’any 2005 se celebra a la plaça Major de la nostra vila la festa del Grito. Aquesta jornada festiva i patriòtica, que commemora la independència de Mèxic, compta amb la presència d’una part important de la comunitat mexicana resident a Catalunya i també dels santjoanins, que ja s’han fet la festa com a pròpia.

L’iniciador de les relacions

Salvador Moreno Manzano fou un intel·lectual polifacètic: compositor, escriptor, historiador de l’art i pintor. Va viure llargues temporades a Catalunya i es va implicar activament en la vida cultural del país. Fou membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i soci d’honor de l’Orfeó Català de Mèxic. Ell va ser la personalitat clau en l'inici de les relacions entre Sant Joan de les Abadesses i Mèxic.
Salvador Moreno va iniciar, juntament amb les autoritats locals i el Centre d'Iniciatives Turístiques, les gestions que van culminar el 1969, quan l’Orfeó Català de Mèxic va col·locar una placa commemorativa a la casa natal de Nunó, el Palmàs, i es va inaugurar la font monumental situada a la plaça de l’Abadessa Emma, projectada per l’arquitecte José Blas Ocejo. Cal tenir en compte que en aquell moment entre l’Estat espanyol i Mèxic no hi havia relacions diplomàtiques, que no es van reprendre fins l’any 1977.
L’any 1994, la vila va retre un sentit homenatge a Salvador Moreno. D’acord amb la seva voluntat, les seves cendres reposen al cementiri de la vila, i l’Ajuntament conserva la seva biblioteca dedicada a temes musicals i la documentació relacionada amb la construcció de la font.

Més informació: