TwitterFacebookYoutubeRSS

maricarmen

Les llegendes, a través de la paraula -moltes vegades acompanyada de música- s'han transmès i han viatjat mitjançant trobadors, joglars i la mateixa gent del poble que l'escampaven arreu. La 18a edició del Cicle de Representacions del Comte Arnau gira entorn d'aquesta idea: la transmissió de la paraula. Com sempre, obrirem el cicle amb reflexió: una conferència a càrrec de la musicòloga Maricarmen Gómez Muntané, dissabte, a les 19h, al Palau de l'Abadia. Gómez parlarà sobre els únics textos trobadorescos escrits que es conserven a Catalunya i que provenen de Sant Joan.

 

El cançoner trobadoresc de Sant Joan

Fa molts i molts anys un dia de primavera va arribar a Sant Joan un joglar, no se sap ben bé si occità o italià, que anava en peregrinació a Compostela. Estava força cansat, tenia fam però diners no en tenia. Aleshores es va a posar a cantar en un raconet de la plaça unes cançonetes que ningú no havia sentit mai: eren fresques, atrevides, unes feien riure i les altres incitaven al ball. Queda't uns dies! li deia la gent del poble i el joglar, que el que volia era menjar, s'hi va quedar...

De les seves cançons encara en queden quatre, copiades en un trosset de paper que algú li va donar. Un petit llegat que amb el temps ha esdevingut un objecte singular: és l'única música trobadoresca que es conserva a tot l'Estat. Aquesta conferència ens ajudarà a saber més de les cançons trobadoresques trobades al Monestir de Sant Joan de les Abadesses que en el Cicle d'enguany interpretarà la Capella de Ministrers de València.

Dissabte 6 de juliol - 19 h
"L'aventura d'un joglar a Sant Joan de les Abadesses, a mitjans del segle XIII"
Conferència de la musicòloga Maricarmen Gómez Muntané

Palau de l'Abadia

Més informació i programa complet:
Pàgina del XVIII Cicle de Representacions del Mite del Comte Arnau (2013)
Llibret d'enguany, amb disseny de Pere Esquerrà i Marta Cortés