TwitterFacebookYoutubeRSS

Ara per ara, la situació actual de l’habitatge de la vila no és l’ideal, amb una falta d’oferta d’habitatge de lloguer que pugui satisfer o oferir solucions a les persones que voldrien viure-hi. En aquest marc, la Xarxa d’Economia Solidària del Ripollès, la Fundació La Dinamo i l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses han volgut estudiar la possibilitat de potenciar el model cooperatiu en cessió d’ús com a una forma d’accés a l’habitatge en comunitat amb una propietat col·lectiva i posant el valor en el seu ús i no en el seu valor de canvi, traient-lo del mercat especulatiu.

Principis de l’habitatge cooperatiu:

  1. L’absència de lucre i la preservació de la propietat col·lectiva
  2. L’assequibilitat i inclusivitat dels projectes
  3. El foment de l’autogestió i la construcció de comunitat
  4. El compromís amb el creixement del model i la intercooperació
  5. La corresponsabilitat amb l’entorn i el dret a l’habitatge.

Es tracta d’un model poc conegut especialment al nostre estat, però ja hi ha experiències a Catalunya, a Barcelona, Manresa i Valls, en els darrers anys. Podeu consultar la web de la Fundació La Dinamo. https://ladinamofundacio.org/model/

Què cal per engegar un projecte d’habitatge amb aquest model?

  1. El grup de persones, futures sòcies cooperativistes
  2. El lloc, l’oportunitat d’una rehabilitació o bé un solar on construir
  3. L'estructura econòmica, les aportacions al capital cooperatiu i el finançament inicial, les quotes per l’ús i la seva distribució
  4. L'acompanyament tècnic i humà necessari per promoure el projecte tant en l’àmbit econòmic, arquitectònic i jurídic com l’acompanyament en facilitació de grups per plantejar un projecte de convivència en el grup de cooperativistes (compartir espais i serveis, prendre decisions col·lectivament i gestionar conflictes).

DESPLEGABLE web 13

Un habitatge en cessió d’ús a Sant Joan de les Abadesses?

En el marc de la voluntat d’afavorir aquest tipus de model d’habitatge, l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va encarregar un estudi de viabilitat a la mateixa Fundació La Dinamo, enfocat en dues possibles ubicacions a Sant Joan de les Abadesses: els antics habitatges per a treballadors de la colònia Llaudet i l’antiga caserna de la Guàrdia Civil a la carretera de Camprodon. Ambdós immobles són en sol públic, fet que disminuiria part del finançament inicial. Aquest estudi ha estat subvencionat la Diputació de Girona.

La part econòmica de l’estudi estableix que és possible la promoció amb unes aportacions inicials i quotes assequibles que permetin que el projecte sigui atractiu i inclusiu. També s’estudia la qualificació dels habitatges com a Habitatges de Protecció Oficial (HPO) i els programes d’ajuts a les que el projecte podria accedir.

En la part jurídica s’ha estudiat la propietat actual i la forma de cessió del dret de superfície dels habitatges. Els de la colònia Llaudet són propietat d’Incasòl i caldria aconseguir una cessió de l’ús per un període llarg d’anys a favor de la futura cooperativa. L’antiga caserna de la Guàrdia Civil és propietat del Ministerio del interior, tot i que el sòl és municipal, i a principis de 2022 l’Ajuntament l’adquirirà del tot.

En l’estudi es fa alguna proposta arquitectònica, però no es va encarregar cap projecte real. Serà la possible futura cooperativa qui encarregui i participi en el projecte de rehabilitació que cregui necessari. Sí que s’apunten alguns passos com el treball per fases i la necessitat de treballar amb conceptes d’eficiència energètica i ús de renovables.

Totes les opcions necessiten que es formi un grup de persones interessades a accedir a l’habitatge seguint el model i seguir estudiant les possibilitats d’aquestes o altres oportunitats. Aquest grup de persones pot trobar l’acompanyament necessari per fer possible el projecte en les entitats de l’Economia Social i Solidària com la Fundació La Dinamo.

A més de l’estudi, la XES Ripollès està organitzant diferents jornades per donar a conèixer aquest model i l’estudi fet a Sant Joan de les Abadesses per formar un grup promotor de persones interessades, i hi segueix treballant.

Si esteu interessats o interessades a conèixer més informació o a formar part d’un grup promotor, podeu escriure a: ripolles(arrova)xes.cat o participeu en les jornades informatives.

Pròximes jornades informatives:

Divendres, 3 de desembre, a les 19.30 h, al Casal Popular La Metxa de Ripoll
Dissabte, 11 de desembre, a les 17 h, al Centre Cívic El Palmàs de Sant Joan de les Abadesses

LOGOS HABITATGE COOPERATIU