TwitterFacebookYoutubeRSS

Aquest dimecres al matí, Maria de Montserrat Barenys i Busquets (Barcelona, 1930) ha fet donació de part del seu arxiu personal a l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del Monestir de Poblet, en un acte privat a la sala Abat Arnau de Vilalba del Palau de l’Abadia de Sant Joan de les Abadesses. L’acte ha comptat amb la presència del Reverendíssim Pare Abat de Poblet, Octavi Vilà, de la directora de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, Núria Gavarró, i de l’alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué. 

L’arxiu inclou documentació relacionada en la lluita per la llibertat del país a través de les activitats, iniciatives, grups i institucions en les quals va participar activament. Es tracta del primer fons provinent d’una dona que es diposita a l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, que custodia el fons del president Tarradellas i altra informació relacionada amb la Guerra Civil, l’exili i el restabliment de la Generalitat de Catalunya.

Una vida dedicada al país

Maria Montserrat Barenys i Busquets va néixer el 4 d’octubre de 1930 en una família que vivia els valors progressistes i republicans. La seva mare fou mestra i el seu pare, enginyer, professor de l’Escola del Treball de la Generalitat de Catalunya, president de l'Associació de director d’Indústries Elèctriques i Mecàniques, capità del Regiment Pirinenc núm. 1 de l'Exèrcit de Catalunya durant la Guerra Civil.

Amb la dictadura, el seu pare va ser inhabilitat i empresonat. Tot i la repressió de l’època, Barenys va continuar amb l’esperit progressista de la família i va estudiar Ciències Exactes i Físiques, en una època en la qual no estava ben vist que les dones estudiessin i eren ben poques les que ho aconseguien. És a la universitat on descobreix la lluita clandestina antifranquista i participa del Front Universitari Català. En aquell temps també participa de les associacions Moviment Escolta Català i Escoltes Catalans, on se li confereixen càrrecs de representació internacional. També va cursar estudis d’Escenografia a l’Escola del Teatre i també estudis d’Art a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi. 

En l’àmbit més polític va integrar-se a l’Assemblea de Catalunya des de la seva creació i fins a la seva dissolució. Va militar a Esquerra Republicana de Catalunya de forma activa, en especial durant les primeres eleccions municipals després de la dictadura, i va tenir una trajectòria molt intensa en la internacionalització del fet nacional català als EUA, fins i tot amb la creació de l’únic departament dedicat a la cultura, història i llengua catalana en aquell moment, a la Universitat de l’Estat de Nova York.

202302 MONTSERRAT BARENYS

Montserrat Barenys, en la signatura de la donació, a la Sala Abat Arnau de Vilalba del Palau de l'Abadia