Prop del Molí de Malatosca, a Sant Joan de les Abadesses, hi ha una gorg que se'n diu de les Bruixes perquè hi havien fet estada. Punt de trobada de bruixes i refugi d'éssers màgics diu la llegenda que un dia van cridar una llevadora de la vila perquè una d'elles havia de tenir una criatura. En paga dels seus serveis, van donar-li una faldada de llenties, i la llevadora, tota enrabiada, va llençar-les Ter avall. L'endemà, quan es va posar el davantal, va adonar-se que una llentia li havia quedat encastada i s'havia convertit en or.

Es tracta d'un indret caracteritzat per una alta importància natural, paisatgística, cultural i històrica del municipi de Sant Joan de les Abadesses.

Com arribar-hi...

La via verda que uneix Ripoll amb Sant Joan de les Abadesses i Ogassa s'anomena Ruta del Ferro i del Carbó. El quilòmetre 9 d'aquesta via es troba just davant de l'edifici de l'antiga estació de Sant Joan de les Abadesses. A partir d'aquí, a uns 300 metres, la via creua la carretera d'Ogassa i comença a ascendir suaument per la vall del Malatosca, un afluent del riu Ter que neix a Serra Cavallera. Uns 200 metres més avall trobem un encreuament on el paviment de la via està empedrat. En aquest punt, a mà dreta, trobem un camí que passa pel marge d'un camp. Seguint aquest camí comencem a descendir uns 200 metres i trobem l'esplanada del Gorg de Malatosca.

Un dels secrets més ben amagats, a tocar de Sant Joan de les Abadesses

gorgmalatosca viesverdes

 © Xevi F. Güell - Consorci de les Vies Verdes de Girona