TwitterFacebookYoutubeRSS

L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses està estudiant la instal·lació de plaques solars als equipaments municipals per treballar per la seva autosuficiència energètica. En aquest moment s’han demanat els informes i els projectes per poder-ho desenvolupar en els pròxims mesos. En aquest sentit, gràcies a un projecte de la Diputació de Girona pioner a l’estat, aquest ens dotarà d’una subvenció de 40.000 euros de la línia “Del pla a l’acció” i suport tècnic a 69 municipis gironins -un dels quals és el nostre- gràcies a la qual s’estudiarà la instal·lació d’una placa solar fotovoltaica que permetria abastir d’energia un equipament municipal, però també punts de recàrrega de vehicles elèctrics i, dins d’un radio d’acció de 500 metres, habitatges en situació de pobresa energètica i llars que vulguin adherir-se al projecte.

D’altra banda, el consistori també instal·larà fins a sis punts nous de càrrega de vehicles elèctrics gràcies a una ajuda del pla MOVES 3, amb la qual cosa la vila ampliaria fins a prop de 25 places per aparcar i carregar el cotxe, per tal d’afavorir i estar preparats per la transició cap a automòbils elèctrics i abandonar els combustibles fòssils, causants de l’acceleració de l’emergència climàtica.

Un 50% del municipi ja disposa d’enllumenat públic LED
En els darrers anys, per tal d’evitar l’ús de combustibles fòssils i, seguint els objectius de desenvolupament sostenible, d’una banda, s’ha fet una aposta per l’impuls de les calderes de biomassa en equipaments com l’edifici Duran i Reynals que acollia els estudis de Secundària fins que es varen traslladar al nou edifici, però també en futurs, com a l’hotel que obrirà aviat les portes, a Sant Antoni.

D’altra banda, Sant Joan de les Abadesses ha estat un poble pioner en la substitució de l’enllumenat públic a LED, amb l’objectiu d’afavorir l’estalvi energètic. En la darrera dècada ja s’havia canviat prop d’un 40% de l’enllumenat a baix consum i s’havien canviat els pàmpols per reduir la contaminació lumínica cap a l’exterior, però l’any 2019 es va iniciar el procés per passar totes les làmpades a LED. Actualment, la meitat de les lluminàries del poble ja són d’aquesta tecnologia després d’una inversió de 256.851,50 €, dels quals 128.425,75 € varen ser subvencionats per l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE), i aviat es canviarà la resta gràcies a una ajuda FEDER. Pel que fa als equipaments, l’Ajuntament ja va canviar tots els fluorescents a LED i l’Espai Art l’Abadia també disposa d’aquest tipus de lluminària des de fa dues setmanes.

logos icaen