TwitterFacebookYoutubeRSS
A l'esquerra, una imatge del llibre abans de la restauració i, a la dreta, després d'aquesta
A l'esquerra, una imatge del llibre abans de la restauració i, a la dreta, després d'aquesta

Fa uns dies que l’Arxiu Històric Municipal de Sant Joan de les Abadesses torna a comptar amb la documentació més antiga que conserva, les ordenances de l’abat Miquel Isalguer de l’any 1460 i el llibre del mostassaf, que conté la normativa que regulava diverses activitats que tenien lloc a Sant Joan de les Abadesses, des del 21 de maig de 1460 i fins a l’1 de gener de 1773.

Es tracta d’un llibre manuscrit de 48 folis de pergamí i de paper cosits amb fil, amb tapes de fusta recobertes de pell ferretejada i gofrada i hi ha restes d’una antiga tanca metàl·lica decorada.

El document, que havia patit una mullena antiga, ressecament, i brutícia acumulada, ha estat sotmès a un procés de conservació-restauració per assegurar la seva preservació per a les generacions futures. Aquest document, que havia estat prèviament tractat l'any 2000, ha requerit una nova intervenció per mitigar les degradacions existents i prevenir-ne de futures.

202310 FILIGRANA

Detall d'una filigrana del paper que es pot observar després de la restauració

Les tapes de fusta del llibre, que estaven lleugerament deformades i encorbades, i la pell, que estava resseca i molt desgastada, han estat restaurades amb cura per mantenir la integritat del document. Els folis, que presentaven aurèoles i taques fosques de grans dimensions a causa de l'antiga mullena, també han estat tractats per estabilitzar la seva condició i prevenir danys addicionals.

Durant la restauració, a més, s’ha descobert que petits fragments de pergamí que s’havien adherit per reforçar el llom també contenien manuscrits i s’han separat per poder ser documentats. Aquesta restauració no només ha servit per preservar un tros de la nostra història local, sinó que també ha proporcionat una oportunitat per documentar i estudiar més a fons aquesta peça única del nostre patrimoni cultural.

La intervenció de conservació-restauració del "Llibre del Mostassaf" ha estat realitzada per Magalí Anglada, tècnica en Conservació i Restauració de Béns Culturals especialitzada en Document Gràfic, durant els mesos d'agost i setembre de 2023. Ha tingut un cost de 2.601,50 €, dels quals 1.309 € han estat finançats pel Servei d’Arxius i Gestió de Documents de la Diputació de Girona.