TwitterFacebookYoutubeRSS


JOAN MARAGALL AL RIPOLLÈS: SANT JOAN DE LES ABADESSES, CAMPRODON I NÚRIA

Excursionisme i estiueig

La relació de Joan Maragall amb el Ripollès s'inicià a Sant Joan de les Abadesses, on va passar els estius entre el 1893 i el 1895 i, un cop casat, hi va tornar a estiuejar com a mínim en cinc ocasions. La història de Sant Joan, fortament relacionada amb el Monestir, va ser un dels motius inspiradors del poeta, com és el cas del poema «el comte Arnau» sobre la llegendària figura del Comte. La Ruta reflecteix els punts més maragallians com són: l'antiga estació ferroviària de Toralles, Can Capell, la casa d'estiueig dels Maragall, la plaça Major, el Palau de l'Abadia, el Monestir i la font del Covilar.

L'any 1901, Joan Maragall va fer estada a Camprodon, tot i que només va passar-hi un estiu, la bellesa del poble i els seus entorns el van captivar.

Els espais que ens recorden la presència d'estiuejants entre els quals Joan Maragall són la plaça del doctor Robert, el passeig de la Font Nova, el Monestir de Sant Pere i la font de Sant Patllari, lloc d'inspiració del poema «Les muntanyes». A la comarca, també cal esmentar l'itinerari que Joan Maragall va resseguir a peu, l'any 1894, entre Camprodon i Núria. Maragall va descriure aquesta travessa al poema els «Goigs a la Verge de Núria».

Ruta Literària Joan Maragall

Joan Maragall al Ripollès:
Sant Joan de les Abadesses, Camprodon i Núria