TwitterFacebookYoutubeRSS

logoterra

TERRA DE COMTES I ABATS

El Palau de l'Abadia és una de les seus de Terra de Comtes i Abats, una proposta de turisme cultural basada en el patrimoni, la història i la tradició compartida per quatre poblacions del Ripollès. A més de Sant Joan de les Abadesses, les etapes d'aquesta ruta passen per Campdevànol, Gombrèn i Ripoll.

Més informació: www.terradecomtes.cat

 

  

 

  


CENTRE D'INTERPRETACIÓ DEL MITE DEL COMTE ARNAU

centre-comtearnauEl comte Arnau és un dels símbols mítics de Catalunya, indissociablement unit a Sant Joan de les Abadesses i també focalitzat a altres indrets de la comarca.
El Centre d'interpretació vol donar les claus per a entendre l'origen i l'evolució de la figura del comte Arnau des d'una perspectiva que abasta el folklore, la història, la música i la literatura.

L'exposició permanent, integrada en el projecte "Terra de Comtes i Abats", està dividida en tres grans apartats dedicats, respectivament, a la cançó popular que dóna origen a la llegenda, al contingut d'aquesta i la seva expansió i, finalment, a la construcció del comte Arnau com a mite, amb la seva corresponent repercussió cultural.

La cançó: Reviviu la cançó popular i la dansa recollides al Ripollès pels folkloristes del segle XIX. Diàlegs entre l'ànima del comte Arnau i la seva esposa que expliquen per què el Comte és condemnat a recórrer les muntanyes de la comarca sobre el seu cavall durant tota l'eternitat.

La llegenda: Poques figures com el comte Arnau tenen tantes llegendes al seu voltant on s'hi barregen gossos diabòlics que treuen foc pels queixals, amors impossibles i condemnes eternes.

El mite: La cançó i la llegenda potser haurien llanguit lentament fins a perdre's o bé quedar com una reminiscència local, però a partir del segle XIX, els escriptors i els músics van començar a recrear aquest personatge. Arnau esdevingué mite i arribà a protagonitzar grans obres com les de Joan Maragall i Josep M. de Sagarra.

Veniu a descobrir-ho al Palau de l'Abadia i endinseu-vos en tota la màgia que envolta la figura del comte Arnau.

comtearnau-4

comtearnau-3

comtearnau-2 comtearnau-1

 


PER ESCOLES I GRUPS 

Terra de Comtes i Abats PER APRENDRE I CONÈIXER

El Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses disposa de material didàctic per alumnes de primària i secundària.


PRIMÀRIA


SECUNDÀRIA

Unitat didàctica del cicle superior de primària
per treballar abans de la visita

Unitat didàctica de secundària
per treballar durant la visita

cimsa-primaria-cicle-superior-escoles-abans-visita

CIMCA-SECUNDARIA-Activitats-durant-la-visita

Unitat didàctica del cicle superior de primària
per treballar durant la visita

Unitat didàctica de secundària
/ activitats d'ampliació

CIMSA-primaria-cicle-superior-escoles

CIMSA-secundaria-ampliacio-escoles