TwitterFacebookYoutubeRSS

llibremonestirAquest dissabte 14 d’abril, es presenta el llibre El monestir de Sant Joan de les Abadesses, un estudi exhaustiu de la història del monestir romànic des del segle IX fins al XX realitzat per professors universitaris i experts. Aquest llibre és fruit d’un conveni de col·laboració signat entre la Junta del Monestir de Sant Joan de les Abadesses, el Consorci Ripollès Desenvolupament i l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses.

Els autors són Antoni Pladevall, historiador i bon coneixedor de la història de l’Església catalana, Martí Aurell, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de Poitiers i director de la revista Cahiers de Civilisation médiévale, Francesca Español, professora de la Universitat de Barcelona, Rosa Martín, experta en teixits i indumentària i tècnica del Museu Tèxtil de Barcelona, Marta Crispí i Míriam Montraveta, investigadores i documentalistes d’art medieval, Francesc Miralpeix i Teresa Avellí, professors de la Universitat de Girona, Carles Puigferrat, medievalista, Francesc  Xavier Mingorance, professor de la Universitat Pompeu Fabra i Francesc Fajula, professor de la Universitat de Barcelona i membre de la Junta del monestir.

Arran de la consulta de documents de l’arxiu del monestir i de la bibliografia publicada en els darrers anys ha estat possible apuntar i determinar l’abast de la intervenció al monestir d’artistes d’època medieval i moderna així com el paper determinant d’abats com Ramon de Bianya, Arnau de Vilalba i, el fins ara el poc conegut Pere de Montcorb, figures cabdals en la renovació d’altars i l’aixovar litúrgic i de la reconstrucció de l’església i el claustre al segle XIV i XV. La intervenció de l’important llinatge dels Morató en la decoració del cambril del Santíssim Misteri al segle XVII i XVIII i l’atribució d’altres de pintures, retaules i escultures a artistes de primera fila trenca amb el tòpic de decadència que ha envoltat el monestir durant aquestes centúries de penúria econòmica, guerres i setges.

D’altra banda, un dibuix del 1905 de Lluís Domènech i Montaner on esbossa l’aspecte que  ell intuïa que tenia la capçalera romànica de l’església, aleshores amagada pel cambril barroc, mostra la clarividència de l’arquitecte modernista, anterior en el temps als dibuixos que traçarà Puig i Cadafalch per a la restauració de l’església a partir de 1911.

El llibre conclou amb un apèndix documental que recull tres visites d’abats al monestir, el 1430, 1618 i 1674 que descriuen amb detall l’església monàstica i permeten conèixer l’aspecte que aquesta oferia i un inventari del 1370, fins avui inèdit, transcrit per l’arxiver del monestir Mn. Josep Masdeu abans de la Guerra Civil.

El monestir de Sant Joan de les Abadesses, fundat pel Guifré el Pilós i Guinedella l’any 885 on lliurarem a la seva filla Emma, que en fou la primera abadessa, és una de les joies del patrimoni artístic català i un dels monuments més ben coneguts gràcies a la conservació, gairebé íntegra del seu arxiu.

La presentació tindrà lloc el proper 14 d’abril a les 17.00h al Claustre del Monestir i anirà a càrrec del Conseller de Cultura, l’Honorable Sr. Ferran Mascarell, del Bisbe de Vic, Monsenyor Romà Casanovas, el President de la Junta del Monestir i Rector de Sant Joan, el Sr. David Compte, de l’il·lustríssim alcalde de Sant Joan de les Abadesses, el Sr. Ramon Roqué, del President del Consorci Ripollès Desenvolupament, el Sr. Josep Maria Farrès i les sres. Marta Crispi i Miriam Montraveta, directores i coordinadores del llibre.

 

Referències del llibre:

El monestir de Sant Joan de les Abadesses, Sant Joan de les Abadesses 2012. Marta Crispí i Míriam Montraveta (ed.)