TwitterFacebookYoutubeRSS

Sant Joan de les Abadesses, un poble per viure

 

WhatsApp_Image_2018-11-28_at_15.57.55.jpeg

Sant Joan de les Abadesses és un poble per viure-hi. Si bé és cert que pateix l'èxode rural igual que la resta de comarques de muntanya, també ho és que cada vegada més famílies de la resta del país l'escullen per desenvolupar els seus projectes vitals i professionals. Aquesta pàgina pretén ser un primer punt de contacte amb la realitat del poble, un punt de partida per conèixer-lo i començar a decidir si és l'indret que també us ho pot permetre fer a vosaltres.


Facilitats per a l'acollida

carnet-viure-a-poble1Les famílies que s'empadronin a Sant Joan de les Abadesses podran gaudir de les activitats que organitza l'Ajuntament de forma gratuïta. Amb aquesta iniciativa es pretén fomentar la socialització, que entenem que és clau per poder establir-se en un nou indret. Entre d'altres, podran assistir a sortides i excursions, conèixer el patrimoni cultural amb el Festival del Comte Arnau, conèixer els veïns i els restauradors a Atipa't de Tapes, i participar de la Festa de Carnestoltes, l'envelat de Festa Major, cap d'any... Quan s'empadronin al poble i mentre ho estiguin, rebran un carnet amb el qual podran treure entrades i tiquets gratuïtament durant un any, de forma que podran conèixer totes les festes que es fan a la vila.


Infraestructures i connexions

tunel-collabosSant Joan està ben connectat per carretera, especialment després del desdoblament de la C17 fins a Ripoll. Per carretera, es pot arribar a Vic en poc més de 40 minuts, i a Barcelona en 1 h i 40 m. Olot és a 25 minuts, Girona a 1 h, i l'Escala, lloc on estiuegen un munt de santjoanins, a una 1 h i 10 m. També hi ha tren fins a Ripoll, on hi arriba l'R3. Es pot anar en direcció a Barcelona, o cap a Puigcerdà. Amb bus, TEISA connecta Sant Joan amb la resta de la comarca i també amb Barcelona, Olot i Girona. Pel que fa a telecomunicacions, la fibra òptica va arribar a mitjans de 2018, i també hi ha bona connexió de telefonia mòbil, la majoria amb 4G. També disposa d'una oficina de CORREOS i oficines i caixers de diversos bancs.
Com arribar a Sant Joan


Habitatge

Vila-Icaria-fundacio-eduard-soler-1Aquelles persones que arribin al nostre poble amb un projecte d'emprenedoria, tenen un espai per conciliar un projecte d'empresa amb la vida privada a través de Vila Icària. Es tracta d'un viver d'empreses amb diferents espais, amb una sèrie de serveis compartits. Damunt d'aquestes sales de treball, hi ha uns habitatges destinats a emprenedors. És possible només viure-hi, només treballar-hi, o fer-hi les dues coses. És una infraestructura de la Fundació Eduard Soler, que va construir en un solar cedit per l'Ajuntament.

Altres opcions d'habitatge, a més de les immobiliàries, les trobareu a la borsa comarcal d'habitatges que es gestiona des de l'Oficina Municipal d'Habitatge de Ripoll.


Ensenyament

institut-escola-mestre-andreuEl poble té l'Institut Escola Mestre Andreu, que permet als alumnes estudiar des d'Infantil a Secundària. L'any 2018, els alumnes de Secundària varen estrenar un nou centre a La Coromina del Bac, i hi ha la previsió que la resta de cicles s'hi traslladin en els pròxims anys. L'edifici és nou i compta amb totes les facilitats i elements d'una escola moderna. A banda, també hi ha la Llar d'Infants Municipal El Molí Petit, per a l'educació preescolar.

També des de l'any 2018, La Fundació La Farga i l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses han arribat a un acord per crear una convocatòria de beques per a l'obtenció d'estudis superiors oficials i no oficials adreçades a estudiants de Sant Joan de les Abadesses, amb una dotació de 10.000 euros.

Sant Joan també acull una de les dues seus de l'Escola Municipal de Música del Ripollès (ECMR). L´ECMR va néixer l'any 2005 amb el ferm propòsit que la comarca del Ripollès tingués una ensenyança musical de qualitat.

El poble també disposa de la Biblioteca Municipal Josep Picola que, en els pròxims anys, es traslladarà i creixerà com a centre cultural a l'edifici Mestre Andreu, al bell mig del poble.


Sanitat i benestar

el-nou-cap-de-sant-joan-entra-en-funcionament-en-un-espai-mes-ampliCompta amb un consultori mèdic que es va inaugurar l'any 2014 i que compta amb un servei de pediatria. També per la seva situació estratègica, el nostre poble és el punt d'inici del Vehicle d'Intervenció Ràpida del Ripollès, que no fa trasllat de pacients però que dóna una resposta àgil al malalt crític atenent-lo in situ, mentre s'espera que arribi una ambulància. Des de fa uns anys també hi ha una clínica veterinària amb equipament i professionals de nivell.

 


Vida cultural i social

PalmasSant Joan de les Abadesses té un ric teixit associatiu i molt actiu. Hi ha prop de 40 entitats, una xifra molt alta tenint en compte la població.

El Centre Cívic, a l'edifici El Palmàs, és el punt neuràlgic per poder accedir o comunicar-se amb les entitats.

Moltes d'aquestes entitats ofereixen activitats a la resta de població i atraient molts visitants a la nostra vila, com per exemple:

El Palau de l'Abadia també és un centre cultural important. És el punt on començar a descobrir el nostre patrimoni arquitectònic i natural, i tots els llocs d'interès. També disposa de l'Espai Art l'Abadia, on diferents artistes de renom hi exposen regularment.


Equipaments

camp-de-futbol-sant-joan-de-les-abadessesEl Centre Cívic és un equipament de dinamització comunitària i un espai on s'ubica el local d'entitats. També acull el Punt d'Informació Juvenil del municipi, el Telecentre i diverses aules destinades a diversos usos, com poden ser cursos de formació, reunions d'entitats i associacions...

El poble té una emissora municipal, La Veu, que té prop de 30 col·laboradors i que ofereix tres hores de programació pròpia al dia, i que és un catalitzador de l'activitat cultural i social del poble, a més d'una eina de comunicació oberta i participativa. Emet pel 107.4FM i també per internet, i a la carta.

Sant Joan també compta amb una piscina municipal descoberta, pistes de pàdel i de tenis, un Camp Municipal d'Esports on hi juga el CE Abadessenc, i el Pavelló Municipal d'Esports, on s'hi poden practicar diferents disciplines.


Feina

Resultat d'imatges de Casals Ventilació Sant Joan de les AbadessesEl poble compta amb una sèrie d'empreses, comerços i negocis que fan possible viure el dia a dia gaudint del comerç local. També hi ha un passat, present i futur industrial, tot i l'entorn natural que l'envolta. Actualment, a més dels polígons de Cal Gat, Coromina del Bac i Colònia Llaudet, que just s'està urbanitzant i que s'està convertint en un dels punts d'atracció de noves empreses a la comarca. Un bon punt de partida per començar a conèixer la situació laboral a la comarca és consultar els serveis de l'Agència de Desenvolupament del Ripollès, i la Unió Intersectorial i Empresarial del Ripollès. Ambdues institucions gestionen ofertes de feina a la comarca. Les podeu consultar en línia aquí i aquí. També podeu consultar les ofertes de feina vigents de l'administració pública (Consell Comarcal del Ripollès i Ajuntaments) aquí.


Natura

ruta-del-ferro-carboLa Ruta del Ferro i del Carbó és un traçat de via verda de 12 km. Segueix l'antic traçat de la via del tren i les vagonetes que portaven el carbó de les mines d'Ogassa. És ideal per fer en família, en bicicleta o a peu, per la seva poca dificultat.
Un cop a Sant Joan de les Abadesses us adonareu, però, que els itineraris naturals per gaudir de l'entorn són inesgotables. Està situat en una vall gerda, coberta de pastures i de boscos de pins, roures o faigs als llocs més alts. L'afluència dels rius Ter i de la riera de l'Arçamala també doten l'entorn d'unes característiques úniques. A la zona de l'Horta, al voltant d'on s'ajunten aquests dos rius, hi ha un espai on hi ha els horts característics del nostre poble. Podeu llogar un petit terreny per poder-hi cultivar fruites i verdures.

Una manera de venir i descobrir la natura d'una forma guiada i amb contingut és acostant-se al Centre d'Educació Ambiental Alt Ter, situat a l'antic molí fariner de l'Arçamala.

Sant Joan també disposa d'un turó, Sant Antoni, que disposa de taules i barbacoes i on les famílies santjoanines tenen el costum de dinar quan ve el bon temps. Aviat s'hi engegarà un hotel-restaurant a la casa de l'ermita de Sant Antoni, amb el qual encara es dotarà de més serveis aquest paratge.


Testimonis

La Mariona Vila:

https://youtu.be/k9d-bE3-66Y

La Gemma i l'Oriol:

https://youtu.be/uSyznUX_dhg

En Fredi Tuset:

https://youtu.be/GwaQQ7PmFtU
0
0
1
s2smodern
Comparteix Sant Joan
0
0
1
s2smodern