gamaruswebAquest cap de setmana va ser recuperat un poll de gamarús que havia caigut del seu niu als gronxadors de la plaça Abadessa Emma de Sant Joan. Després de ser examinat per membres del Centre d’Educació Ambiental Alt Ter (CEA Alt Ter), aquests varen creure oportú portar l’animal al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa. Com que no és l’únic poll de gamarús que s’ha trobat durant els últims anys, aprofitem per explicar-vos que aquesta solució no és sempre la millor.

Els polls de gamarús, quan són una mica grans, no s'estan quiets al niu. En realitat els pares no treballen gaire en el niu i normalment busquen una forat en algun arbre, un niu ja fet de garsa o un forat en un mur. Com explica Pau Ortiz, del CEA Alt Ter, els polls, quan surten del niu, encara no saben volar i tot sovint cauen a branques més baixes dels arbres o bé al terra. Al vespre els pares els busquen i els alimenten un a un. En cas que en torbeu un i no estigui exposat a cap perill, deixeu-lo on és perquè que els pares ja se'n cuidaran. En el cas del nostre poll, com que estava molt exposat a la via pública i, a més, era molt menut i encara li mancaven dies per poder volar una mica, el més prudent va ser retirar-lo d'allà

gamaruscos

El gamarús (Strix aluco) és un dels rapinyaires nocturns (vulgarment coneguts com mussols) més comuns a Catalunya. És una espècie principalment forestal encara que pot viure a prop dels nuclis habitats. Si bé no és gaire fàcil de veure, si que ho és de sentir-lo, especialment a l'època de zel que escau a principis d'any. En aquestes dates és freqüent sentit el seu cant, el clàssic "uh-uh-uuuh". Els adults són grossos, fan gairebé un parell de pams d'altura, i tenen una coloració marronosa pigallada. El que més destaca són els ulls, grossos, rodons i foscos. Els polls tenen un color clar a causa del borrissol blanquinós que els cobreix.

ACTUALITZACIÓ (27/04/2012):
Membres del CEA Alt Ter s'han posat en contacte amb el Centre de Recuperació i el gamarús evoluciona favorablement. Si tot continua així, quan el gamarús estigui preperat es retornaria a Sant Joan. L'alliberament, però, no es faria fins el juny, quan els responsables de Torreferrussa considerin que està a punt. Ho estarà en el moment en què sigui capaç de caçar ratolins. 

CEA Alt Ter