TwitterFacebookYoutubeRSS

L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha restaurat la font situada al centre de la plaça Anselm Clavé, que va ser dissenyada per Jeroni Martorell als anys vint i que conserva gran part del seu traçat original. La font és un dels elements més representatius de la vila per la seva situació estratègica al nucli neuràlgic del poble, però també per la seva història. La urbanització d’aquest entorn per darrere de l’església de Sant Pol es va inaugurar l’any 1926 i va suposar l’inici del desenvolupament del poble en aquella direcció. L’enjardinat que hi ha al voltant va ser dissenyat per Joan Mirambell, i l’artista que va esculpir l’estàtua que corona la font va ser Josep M. Camps. El constructor del conjunt fou Lluís Font i Arnau.

Els treballs de restauració han tingut com a objectiu, d’una banda, millorar la dimensió estètica amb la neteja dels elements aliens i, d’una altra banda, estabilitzant i consolidant el material, especialment dels punts amb perill de despreniment. Pel que fa a l’escultura de bronze, s’han extret les sals de clorurs que provocaven la seva degradació, i s’ha col·locat un nou ancoratge per substituir l’antic, ja que estava en molt males condicions. Una primera fase de la intervenció es va fer a mitjans de l’any 2019, i la segona -la restauració de l’estàtua- s’ha fet entre l’agost de 2020 i el gener de 2021, a les instal·lacions del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC).

El cost total de l’actuació ha estat de 22.450,96 €, dels quals 13.458,39 € han estat subvencionats per la Diputació de Girona, i 8.258 € han estat subvencionats per l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC).

L'estàtua, al CRBMC, en una de les imatges finals del procés de restauració

BASSA PL CLAVEAbans i després de la restauració de la bassa de la font