El Festival del comte Arnau és un certamen anual de programació cultural inspirat en el mite del Comte Arnau que se celebra cada mes de juliol i agost des de l'any 1995.
Un estiu més, el comte Arnau i les seves diverses interpretacions artístiques seran el nexe de les propostes culturals de Sant Joan de les Abadesses, en una proposta d'activitats que relacionen el nostre patrimoni arquitectònic, la nostra història i les nostres llegendes i tradicions. Un festival únic en què els espectacles tenen lloc al mateix espai on també transcorren les llegendes que els inspiren. Com sempre, la recepta portarà dansa, teatre i música, i estrenarà una obra inèdita relacionada amb el comte.
El comte Arnau tornarà a aparèixer durant les nits d'estiu a Sant Joan de les Abadesses. Enguany, la cita arriba a la seva vint-i-setena edició, per celebrar-ho, s'han programat tres espectacles musicals. Sopa de Cabra, Priorart Ensemble, The Swimming Boys Quartet amb Sophie Allen i The Rusties Blues Band són els noms propis d'una edició que arrancarà amb la conferència La força de les veus femenines en “El comte Arnau” de Maragall a càrrec de Ronald Puppo el dia 2 de juliol de 2022, a les 18 h, al Palau de l’Abadia.
DEL 9 DE JULIOL AL 25 D’AGOST
2022
La mirada maragalliana, mirada penetrant en els dos sentits —cap endins, a l’ànima, i cap enfora, a la societat— es posa de manifest de manera particularment il·luminadora al moment d’explorar i potenciar els diversos significats que té en l’imaginari col·lectiu la figura del comte Arnau. D’altra banda, en el poema El comte Arnau, destaquen les representacions femenines alhora tradicionals i trencadores, on l’abadessa seduïda i abandonada pel comte reapareixerà, després, com a protagonista dialogant, que, tot interrogant el mateix poeta, el reduirà al silenci… el poeta no podrà sinó esperar, i escoltar amb atenció, fins que es faci sentir una «veu encara viva» —la de la pastora enamorada— que és capaç de redimir el comte, i per extensió, la humanitat.
Ronald Puppo, en una fotografia publicada a Vilaweb
Priorart Ensemble és un col·lectiu de músics nascut a la comarca del Priorat que pretén difondre la música d’arrel mediterrània, de cobla i cançó en un format organològicament innovador. Priorart investiga, també, en la creació compositiva i l’adaptació a noves sonoritats acústiques.
El quintet està integrat per la violinista Marta Cardona, Miquel Àngel Cordero al contrabaix, Oriol Aymat al violoncel, Jordi Molina a la tenora i Marc Garcia a la trompa.
El trio de corda com a nucli sonor principal, la tenora com a representant de la fusta de doble canya i la trompa del metall genera una contundent dinàmica, innovadora i equilibrada sonoritat.
Gira de celebració de 30 anys del Ben Endins, el disc més venut de la història del rock en català i que va marcar a tota una generació.
El grup farà de dalt a baix el repertori d’aquest disc on s’inclouen cançons mítiques com Si et quedes amb mi, el Boig de la Ciutat o l’Empordà entre d’altres.
La part final del concert també inclourà una part amb els èxits posteriors com Camins, El Far del Sud, Cercles o Farem Que surti el Sol entre d’altres.
Un concert on el públic no pararà de cantar amb els grans èxits d’una de les grans bandes del nostre país.
Una actuació on s'interpretaran peces actuals i clàssics vinculats al món del cinema, cercant sempre la sonoritat del quintet de Jazz i la complicitat amb el públic assistent.
The Swimming Boys Jazz Quartet és una formació nascuda l'any 2017 per reinterpretar grans clàssics de la música negra i llatina en el llenguatge del Jazz. Des del gener del 2021 el quartet ha sumat un membre, la Sophie Allen a la veu, redefinint la música del grup i la sinergia amb el públic.
La llegenda de Robert Johnson, el mite més influent del Blues i del Rock.
La banda de blues ripollès-garrotxí nascuda el 2013, presenta el seu segon espectacle. Si bé en una primera proposta, "Viatjant pels camins del blues." recorríem la història dels últims dos segles mitjançant aquest gènere musical; ara en "disCOVERing Robert Johnson" descobrirem a la mítica figura del blues que segons la llegenda es va vendre l'ànima al diable, amb un recorregut al llarg de la seva vida mitjançant les seves cançons i amb suport audiovisual.
Possiblement l'home, que sense saber-ho, més ha influenciat el naixement del rock i consolidació del blues; versionat des de Bod Dylan, Led Zeppelin, Cream, Rolling Stones, Eric Clapton, Fleetwood Mac a Red Hot Chili Peppers, entre molts d'altres.
Miquel Grifell: guitarra, resonadora, cigarbox, harmònica i veu
Manel Gaspar: piano i hammond
Miquel Pascal: contrabaix i baix elèctric
Àngel Abad: bateria i washboard
Els racons més suggestius de Sant Joan de les Abadesses en són l'escenari. La vida del Comte Arnau n’és el tema. Un recorregut dramatitzat i fascinant n’és l'experiència. Viure una nit singular recorrent la vida del Comte Arnau. Escenografies, decorats i actors fan possible immergir-se en una llegenda que representa la vida d’aquest mític personatge.
Una passejada nocturna que ens descobreix els camins que recorria el comte Arnau pels voltants de Sant Joan de les Abadesses. Durant el recorregut hi haurà l’oportunitat de conèixer una part de la llegenda del comte Arnau. Per a participar en aquesta activitat és obligatori l’ús de calçat adequat i un lot o frontal.
Podreu degustar el dolç del comte Arnau, inspirat en els receptaris de la cuina medieval a les fleques i a les pastisseries de la vila.