TwitterFacebookYoutubeRSS

"El comte Arnau català, el comte Mal mallorquí: un joc de miralls"

🗓️ 1 de juliol de 2023  🕡 18 h
📍 Palau de l’Abadia 🎟️ Gratuït

La balada i el cicle llegendari del comte Arnau arribaren a Mallorca, portades per la força de l’oralitat i pels sentiments compatits vers l’abús de poder del sistema feudal. A l’illa, varen prendre carta de naturalesa, adoptaren una fesomia pròpia i, més endavant, s’identificaren amb un personatge històric d’ingrata memòria: Ramon Burgues Safortesa Pax-Fuster de Villalonga i Nét, segon comte de Santa Maria de Formiguera (1627-1694), al qual s’atribuïren les malvestats de l’arquetipus llegendari.

A les terres mallorquines, fins a la primera meitat del s. XX la balada era cantada per la gent del camp, a vegades tot conservant el nom d’Arnau i altres substituint-lo pel de Mal. També es narraven, sovint a mitja veu, els fets d’aquest personatge malèfic, l’ànima en pena del qual encara recorria –encès en flames- la serra de Tramuntana mallorquina. Aquesta memòria maleïda se centra especialment en tres indrets, on el comte Mal va viure i hi va tenir propietats: les terres abundoses de Santa Margalida on va mantenir conflictes sagnants amb el poble, el casal magnífic de Palma –mostra de poder del personatge- i el misteriós puig de Galatzó, que s’alça esponerós al ponent de l’illa.

La conferència, a càrrec de la llicenciada en Filosofia i Lletres i doctora en Filologia Catalana Caterina Valriu, revisarà les analogies entre ambdós personatges, la seva petja històrica i llegendària sobre el territori i el seu reflex en la literatura culta, especialment en els autors de la Renaixença mallorquina.

202304 comte mal