fbpx
TwitterFacebookYoutubeRSS

Itineraris Sant Joan

 


Plànol - RUTES I SENDERS

senders-imatge

Ruta del Ferro i del Carbó


La Ruta del Ferro i del Carbó és un traçat de via verda de 12 km. Segueix l'antic traçat de la via del tren i les vagonetes que portaven el carbó de les mines d'Ogassa.
És ideal per fer en família, en bicicleta o a peu, per la seva poca dificultat. Surt de Ripoll, del pàrquing de Can Guetes on hi trobareu el CAT (Centre d'Acollida Turística) i el Centre d'Interpretació de la Via Verda, on es poden llogar bicicletes, i arriba a Sant Joan de les Abadesses, al Parc de l'Estació, on es pot continuar de camí cap a Ogassa.
Tot el traçat és asfaltat i està flanquejat per vegetació: el desnivell total és de 160 metres i hi ha un suau pendent de l'1%.

Pels amants de la BTT, el Ripollès us proposa diversos circuits de grans desnivells i dificultat. El Centre BTT del Ripollès us ofereix 21 rutes homologades i senyalitzades, amb diferents graus de dificultat.

Trobareu el Punt d'Acolliment a l'Alberg rural La Ruta del Ferro, situat al Parc de l'Estació de Sant Joan de les Abadesses, a peu de la via verda, on s'ofereix informació sobre les rutes i lloguer de bicicletes, entre d'altres serveis.

 

Continuar llegint

Itinerànnia


Itinerànnia és una xarxa de senders de 2.500 km entre les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà.

Caminar assaborint el territori, aquest és l'objectiu d'aquesta xarxa.

Itinerànnia recupera les antigues vies de comunicació entre els pobles per poder arribar a qualsevol racó, a qualsevol petit indret. La xarxa està formada pels actius naturals i culturals de tres àrees, que són els principals atractius dels visitants al nostre país, i permet caminar dels Pirineus fins al mar i del mar fins als Pirineus.

Continuar llegint

El Camí Oliba


De totes les tendències arquitectòniques i artístiques que han existit fins al dia d'avui, la més estesa és sense cap mena de dubte el romànic. Les comarques d'Osona, el Bages i el Ripollès en són una mostra ben fidedigne d'aquest important patrimoni. L'art romànic, doncs, ens uneix i dóna sentit a aquest projecte.

Es presenta com un element integrador de la Catalunya Central i constitueix l'argument idoni per fomentar el reequilibri territorial i per donar a conèixer el paisatge, la gastronomia, la tradició i tota l'oferta turística complementària de la Catalunya interior.  

Els Camins del Bisbe i Abat Oliba uneixen la comarca del Bages, Osona i la comarca del Ripollès, utilitzant com a fil conductor el Bisbe i Abat Oliba.

Continuar llegint

Ruta del Ter


Es tracta d'una ruta d'uns 225 km des del Refugi d'Ulldeter (2.236m) a Gola de Ter (0m) que consta de 10 etapes i passa per 40 termes municipals fent que aquesta sigui una ruta rica en patrimoni cultural fluvial, patrimoni natural i, fins i tot, ens ofereix una descoberta del territori a través de la seva gastronomia. Aquesta ruta permet degustar una àmplia varietat gastronòmica i una cuina casolana elaborada amb productes de qualitat i del territori.

La ruta a peu és apte per a tots els públics. La senyalització de la Ruta del Ter és específica i única per aquesta ruta que transcorre principalment per GR, PR, vies verdes, pistes forestals, camins històrics i, en alguns trams, carreteres asfaltades.

Continuar llegint

El Camí


El Camí
és una ruta de senderisme cultural en procés de senyalització de forma participativa, per fer a peu i que recorre totes les comarques i illes de parla catalana. Un recorregut per la cultura, la història, el paisatge i l'esperit de la nostra terra.

Està pensat per a tots els públics i edats, amb un nivell de dificultat majoritàriament baix, si bé hi ha trams de nivell mig i, fins i tot, algun d'alt. El nivell també se'l pot incrementar cadascú al seu gust incrementant o reduint la llargària de les etapes.

Va enllaçant els pobles, que és on es troba principalment la realitat social, la cultura, l'art, ... Uneix tots els caps de comarca de parla catalana.

Ruta de la Transhumància


La Ruta de la Transhumància
 segueix els camins i senders que utilitzaven els pastors per desplaçar el bestiar des del Ripollès fins al Vallespir i el Conflent. Aquesta ruta us permet apropar-vos a un trosset de la història i les vivències dels pastors transhumants del nostre territori.

La ruta es pot seguir en set trams i està degudament senyalitzada. La podeu fer amb BTT o a peu.

GR-1: De Sant Joan de les Abadesses a Ripoll


FITXA TÈCNICA
:

Longitud (d'anada): 13,5 km
Desnivell aproximat +200m / -300m
Dificultat: mitjana
Temps: 4 h
Punt de sortida de Sant Joan: Pont Vell (direcció Ripoll)
Senyalització: Quadre vermell i blanc

INFORMACIÓ DE LA RUTA:

L’itinerari passa pels masos de solana La Tolosa, Can Sau, Cal Toni, Can Dosdies i Ribamala. 


PLÀNOL - RUTES I SENDERS

senders-imatge

GR-1: De Sant Joan de les Abadesses a Sant Pau de Segúries


FITXA TÈCNICA:
 

Longitud (d’anada): 10,5 km
Desnivell aproximat +200m / -100m
Dificultat: mitjana 
Temps: 3 h
Punt de sortida de Sant Joan: PONT VELL (direcció Parc de l’Estació)
Senyalització: Rectangle vermell i blanc

INFORMACIÓ SOBRE LA RUTA:

L’itinerari passa pels masos de solana El Coll, El Janpere, La Batllia, El Pujol, El Reixac, per sota l’ermita de Santa Magdalena de Perella, del s. XII, Can Repuntxó i la Folcrà.


PLÀNOL - RUTES I SENDERS

senders-imatge

GR-3: De Sant Joan de les Abadesses a Vallfogona del Ripollès


FITXA TÈCNICA:

Longitud (d’anada): 6,5 km
Desnivell aproximat +350m / -150m
Dificultat: mitjana 
Temps: 2,5 h
Punt de sortida de Sant Joan: Oficina de Turisme
Senyalització: Rectangle vermell i blanc

INFORMACIÓ SOBRE LA RUTA:

L’itinerari transcorre pel mas Les Llances, Can Jombi, el serrat del Galàpet i el coll de les fonts de l’Orri, envoltats per bosc humit i de fulla caduca.


PLÀNOL - RUTES I SENDERS

senders-imatge

 

Sender del Taga


FITXA TÈCNICA:

Longitud (d'anada): 11,5 km
Desnivell aproximat: + 1300 m
Dificultat : mitjana - alta
Temps : 4,5 h
Punt de sortida de Sant Joan: Pont Vell (direcció Parc de l’Estació)
Senyalització: Cercle blanc i verd

INFORMACIÓ SOBRE LA RUTA:

Excursió que ens portarà al cim més alt de la Serra Cavallera, el Taga de 2040 metres, des d’on podrem gaudir de boniques panoràmiques del Ripollès, el Berguedà i, en dies clars, veure el mar. L’itinerari s’inicia a les Cinc Fonts a Sant Joan de les Abadesses i passa pel veïnat de coll d’Art, el collet de Can Camps, l'ermita de Sant Martí d’Ogassa (segle X), la Portella d’Ogassa i, finalment, el cim del Taga. El recorregut es pot escurçar arribant en cotxe fins a l’ermita de Sant Martí d’Ogassa des d’Ogassa i a partir d’aquest punt seguir els senyals del sender del Taga en direcció la Portella d’Ogassa. Des d’aquest punt fins al cim del Taga hi ha aproximadament 2 hores. També podem deixar el cotxe a Coll de Jou. Des d’aquest punt veurem la creu que corona el cim del Taga i un enreixat que cal seguir fins a dalt del cim. Amb una hora fem el cim.

 


PLÀNOL - RUTES I SENDERS

senders-imatge

 

Ruta de les quatre ermites

 

FITXA TÈCNICA:

Longitud: 20,5 km fins a ermita Santa Magdalena de Perella
Desnivell aproximat: + 800m / - 650m
Dificultat: difícil / difícil
Temps: 7 h
Punt de sortida de Sant Joan: Parada d’Autobusos
Senyalització: Rectangle groc i blanc

Observacions: Per tornar a Sant Joan de les Abadesses cal agafar el GR-1 6’5 km; 2h; + 80m / - 230m (Rectangle vermell i blanc).

INFORMACIÓ SOBRE LA RUTA:

Amb un traçat circular, passa per les quatre ermites que hi ha al terme municipal de Sant Joan, tres d'elles romàniques: Sant Antoni de Pàdua, Santa Llúcia de Puigmal, Sant Ponç d'Aulina i Santa Magdalena de Perella. Aquesta ruta combina art i paisatge: des de Sant Antoni teniu un mirador esplèndid de la vall i una àrea de pícnic sota la pineda amb graelles per gaudir d'un bon àpat enmig de la natura.
Sant Antoni de Pàdua, situada al cim d’un turó (1040 m) amb magnífiques vistes sobre la vall de Sant Joan de les Abadesses. L’actual ermita fou construïda el 1852 però en tenim notícies des del 1635.
Santa Llúcia de Puigmal, església romànica documentada l’any 913. A pocs minuts de l’ermita, a l’esquerra del sender, hi ha els Gorgs de Santa Llúcia, un indret bonic on refrescar-se.
Sant Ponç d’Aulina, possiblement del segle XII, encara que ha patit modificacions posteriors, està situada al cim d’un turó envoltat per les muntanyes del Capsacosta, les carenes de Collabós i Serra de Cambres.
Santa Magdalena de Perella, ermita que es troba al cim d’un turonet, al costat de la casa de Perella. Des d’aquest turó es pot gaudir d’una bona vista de tota la Vall del Ter. L’ermita és del segle XII.

Continuar llegint

Ruta Puig de les Tres Creus


FITXA TÈCNICA


Longitud: 3’6 km
Desnivell aproximat : +100m / -100m
Dificultat: Fàcil
Temps: 1’5 h
Punt de sortida: Plaça de l'Abadia
Senyalització: Rectangle groc

INFORMACIÓ SOBRE LA RUTA:
El recorregut transcorre pel Molí Petit, tram de Via Verda Sant Joan de les Abadesses - Olot, Plans de Llances. Té un gran interès naturalístic, ja que passa pel costat de la riera d'Arçamala i per un bosc de roure pènol.

Descarrega't la ruta en PDF


 PLÀNOL - RUTES I SENDERS

senders-imatge

Les fonts de Sant Antoni i el bac del Covilar


FITXA TÈCNICA
:

Longitud: 6,8 km
Desnivell aproximat : +250m / -250m
Dificultat: Baixa - Mitjana 
Temps: 2.5 h
Punt de sortida: Plaça Torres i Bages
Senyalització: Rectangle groc

INFORMACIÓ SOBRE LA RUTA:

Recorregut circular que s'inicia i finalitza a Sant Joan de les Abadesses i transcorre pels entorns del Puig de Sant Antoni. Fins a l’ermita de Sant Antoni el sender comparteix el mateix recorregut que el PRC-60 de les quatre ermites. Es tracta d'un itinerari que es pot realitzar durant tot l'any, especialment a la tardor quan la fageda s'omple de colors.

Descarrega't la ruta en PDF


PLÀNOL - RUTES I SENDERS

senders-imatge

 

 

Itinerari pel pantà de Cal Gat


FITXA TÈCNICA
:

ITINERARI VORA TER AL PANTÀ DE CAL GAT

Longitud: 11 km
Desnivell aproximat : +80m / -80m
Dificultat: Fàcil
Temps: 3.5 h
Punt de sortida de Sant Joan: Oficina de Turisme
Senyalització: Rectangle groc

INFORMACIÓ  SOBRE LA RUTA:

Aquest sender dóna a conèixer la vegetació i fauna que viu en una zona humida. Transcorre per la riba esquerra del riu Ter i el retorn a Sant Joan de les Abadesses es pot realitzar a través de la Via Verda. A la meitat del recorregut s’arriba al Pantà de Cal Gat on es poden observar diferents espècies d’aus, sobretot en èpoques de migracions, des d’una caseta de guaita. També s’ha habilitat una passera i mirador al bosc de ribera, així com diferents plafons informatius sobre la fauna, la vegetació i els valors ecològics de la zona.  

Fotografia: Anna Carol

Descarrega't la ruta en PDF


PLÀNOL - RUTES I SENDERS

 

senders-imatge

Gorg i Torrents de Santa Llúcia de Puigmal


FITXA TÈCNICA:

Longitud: 7,5 km
Desnivell aproximat : -300m / +300m
Dificultat: Mitjana 
Temps: 3 h
Punt de sortida de Sant Joan: Collada de Santigosa
Senyalització: Rectangle en groc

INFORMACIÓ SOBRE LA RUTA:

Itinerari s’inicia a la Collada de Santigosa i es baixa fins a l’ermita de Santa Llúcia de Puigmal per una fageda de gran valor ecològic. Durant el recorregut es creuen diferents torrents i gorgs. Des de l’ermita de Santa Llúcia, del s. XII, es retorna a la Collada per l’antic camí dels carboners tot passant per un gran alzinar.

Descarrega't la ruta en PDF


PLÀNOL - RUTES I SENDERS

senders-imatge