L’obra i la trajectòria de Gerard Sala Rosselló estan estretament vinculades a Sant Joan de les Abadesses, vila on va trobar no només inspiració, sinó també un compromís profund amb l’activitat cultural local. Des de la seva arribada, la seva mirada artística es va nodrir del paisatge i la llum d’aquest entorn, elements recurrents en la seva pintura.
L’any 2010, va ser un dels impulsors de la creació de l’Espai Art l’Abadia, un projecte clau per a la dinamització artística de Sant Joan. Amb la seva implicació i experiència, va contribuir decisivament a consolidar-lo com un referent de l’art contemporani al nostre país.
El seu vincle amb la vila es va fer encara més evident amb la seva decisió de cedir una part important de la seva obra a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, assegurant així que el seu llegat continués viu i accessible per a les futures generacions. Aquesta pàgina recull la seva trajectòria i la seva aportació a la cultura del nostre municipi, en reconeixement a una figura que ha deixat una empremta inesborrable en la nostra història artística.
Gerard Sala i Rosselló (Tona, 9 de març de 1942 - Badalona, 5 de juliol de 2024) va passar la infantesa a Palma (Mallorca). Durant l’adolescència i l’etapa adulta va residir a Barcelona. L’any 1971 s’establí a Badalona, tot mantenint llargues estades a Sant Joan de les Abadesses, on tenia el cor i el seu estudi.
Va realitzar estudis de pintura a l'Escola Massana, a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi i a l’Escola de pintura mural a Sant Cugat del Vallès. A partir de l'any 1979, esdevingué professor del Departament de Pintura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, on impartí les assignatures de Taller de pintura i de Poètica de la Natura.
La Nova Figuració Catalana dels anys 60, a la qual pertany, va ser un moviment artístic que buscava renovar la figuració en un context marcat per l'auge de la cultura popular i els canvis socials i que emprà l'art com a eina de reivindicació.
Gerard Sala es definia ell mateix com a pintor de professió i poeta de vocació. La seva obra plàstica, a través de les diferents etapes de la seva evolució, sempre ha estat regida per unes constants simbòliques i poètiques, per un marcat sentit del color i de la ingravidesa.
Els treballs de la seva darrera etapa tant en l'àmbit de la pintura i de l'escultura com en el de la poesia - estan guiats pel seu interès per la natura, influenciat pels preceptes del Romanticisme i del Taoisme entesos des d'una òptica personal i contemporània.
Gerard Sala es dedicà essencialment a la pintura, tot i que també conreà alguns altres camps de l'art com l'escultura, el gravat, la litografia i la poesia, als quals hi hem de sumar algunes incursions al món de l'escultura urbana (La Porta del Mar. Badalona), del mural (200 m² a l'estuc a Honda Greens. La Garriga.), del cartell (Festes de la Mercè. Barcelona, 1995; Ciutat Pubilla. Sant Joan de les Abadesses, 1997), dels segells (3 per a la Sèrie Pre-Olímpica) i de l'escenografia (Nascita e Apoteosi di Horo. Òpera de cambra de Miquel Roger).
Té obres al MACBA, Museu de Badalona, Museu d'Art Contemporani d'Eivissa, Museo de Arte Contemporáneo de Sevilla, Museo Zabaleta, Museu d’Art Contemporani de Mataró, Fundació Vilacasas, Fundació Lluís Companys, Fundació Privada Carme i Lluís Bassat, Fundació EINA, Fundación Juan March, Col·lecció Testimoni de "La Caixa", Col·lecció Universitat de Barcelona, Col·lecció Diari Avui, Col·lecció Banca Catalana, Col·lecció Banc de Sabadell, Col·lecció F.C. Barcelona, Col·lecció Caixa de Girona.
Va realitzar prop de 70 exposicions individuals i 150 de grup i col·lectives. La major part d'elles foren a Catalunya, tot i que en algunes ocasions les seves obres han estat exposades a l'Estat Espanyol (Madrid, Sevilla, Bilbao, Eivissa, Saragossa, Palma de Mallorca...) i a l'estranger (Alemanya, Suècia, EUA, Israel, Uruguai, Xile, Itàlia).
● Premi Betúlia de Poesia, per l’obra Amb la veu als ulls. Atorgat per l’Ajuntament de Badalona. 2001.
● Premi Singladura, en reconeixement de la seva trajectòria i contribució cultural. Atorgat per Òmnium Cultural. 2023.
Al voltant dels dos pisos dels del claustre, sobre les velles pedres, l'art d'avui hi té el seu lloc. L'Espai Art Abadia ofereix una programació regular d'exposicions de creadors contemporanis amb una sòlida trajectòria. El claustre del Palau de l'Abadia embelleix les obres que s'exposen alhora que aquestes embelleixen el claustre.
L'art romànic del s. XIV / XV conviu amb harmonia amb l'art actual.