TwitterFacebookYoutubeRSS

Entre el 2019 i 2021 s’ha restaurat la font de la pl. Clavé i l’escultura de bronze que la corona, en diverses fases. Tot i que no estava previst, durant la restauració de la columna i l’estàtua de bronze, veient que l’ancoratge estava malmès, es va optar per retirar-la i fer-ne un de nou per evitar el perill que caigués. La restauració de l’estàtua s’ha fet al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), i això també ha permès documentar-la millor i fer-hi més estudis dels previstos: s’ha pogut treballar en l’interior de l’escultura, s’ha analitzat amb raigs X per conèixer millor la seva construcció i els seus punts més febles, i s’ha fotografiat amb llum ultraviolada per valorar la uniformitat de les capes de protecció. El cost total de l’actuació ha estat de 34.950,96 €, dels quals 23.458,39 € han estat subvencionats per la Diputació de Girona, i 8.258 € han estat subvencionats per l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC), sota la supervisió del CRBMC.

Ara que l’escultura ja ha tornat a la nostra vila, abans de tornar a ser col·locada, s’ha cregut que seria un bon moment per exposar-la i que tots els veïns i veïnes la puguin veure de prop. Aprofitant això, també s’ha preparat una exposició amb fotografies i textos del santjoaní Marcel Miquel, que explica la història de la font i l’estàtua, i de les restauradores Patrícia Amat i Eulàlia Ribó, que expliquen el procés de restauració i conservació.

La controvèrsia de l’escultura
El disseny de la font fou de l’arquitecte Jeroni Martorell, que va encarregar la figura a Josep M. Camps i Arnau. Tot apunta que varen escollir la figura del llegendari comte Arnau, i això va molestar part de la població de la vila. L’Ajuntament, que va trobar-se enmig de tot l’enrenou, assenyalava que el personatge de l’estàtua era el comte Guifré. A l’exposició s’explica aquesta història curiosa que sempre ha envoltat la font.

L’exposició estarà oberta en horari d’oficina, de dilluns a divendres, de 8 a 15 h, i de 16 a 19 h. També podeu consultar els plafons de l'exposició en PDF en aquest enllaç.

EXPO 1Imatge de l'exposició que es pot veure a l'entrada de l'Ajuntament

IMG 1859 1Una de les restauradores treballant en l'interior de l'escultura, durant el procés de restauració al CRBMC