fbpx
TwitterFacebookYoutubeRSS
  • Inici
  • La Vila
  • Notícies
  • Es liciten les obres de recuperació del canal del Molí Petit i de millora de l’edifici i de les instal·lacions

Es liciten les obres de recuperació del canal del Molí Petit i de millora de l’edifici i de les instal·lacions

A iniciativa de l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, la Diputació de Girona, licita les obres de recuperació del canal del Molí Petit, que gestiona i dinamitza el Centre d’Educació Ambiental Alt Ter des de l’any 2004. Després de la recuperació de la bassa i del mecanisme de molta en els darrers anys, l’únic escull que quedava per tornar a habilitar del tot del molí amb finalitats educatives era assegurar la captació d’aigua, ja que des de principis de la dècada dels anys setanta el canal que duia l’aigua des de l’anomenat gorg del Gall de la riera de l’Arçamala, a uns 400 metres riera amunt, va quedar inutilitzat a conseqüència d’una esllavissada. En anys posteriors, el recorregut del canal també es va veure afectat per la via verda i per la terra i vegetació que hi han caigut durant els últims cinquanta anys.

Ara es proposa recuperar els darrers 100 metres de canal i fer-hi arribar l’aigua a través d’una canonada soterrada, perquè el molí pugui recuperar el tram final com a patrimoni històric i amb finalitats divulgatives, a la vegada que s’assegura l’arribada d’aigua, que també és imprescindible per conservar la biodiversitat i l’ecosistema de la bassa.

Millores d’eficiència, seguretat, accessibilitat de l’edifici i el seu entorn
De forma paral·lela, l’actuació també té com a objectiu millorar l’eficiència energètica a l’edifici a través d’un aïllant tèrmic a les façanes i les cobertes, i substituint la caldera de gasoil actual per una caldera de biomassa; reparar les filtracions d’aigua de la coberta; millorat el paviment de la primera planta; i instal·lar una escala d’emergència que faciliti la sortida des de la primera planta, directament a l’exterior.

Pel que fa a l’entorn, es preveu l’actuació en dos punts. Perllongar les escales d’accés al parc de les Mudes, ja que actualment tenen l’últim tram sense executar, i l’esponjament de la vegetació que hi ha sobre el mur, que n’havia malmès alguns trams.

El pressupost de les obres és de 185.461,92 €, dels quals la meitat seran finançats per un fons FEDER, un 25 % seran finançats per la Diputació de Girona i, finalment, el 25 % restant, anirà a càrrec de l’Ajuntament. L’actuació tindrà una durada prevista de sis mesos.