TwitterFacebookYoutubeRSS

Aquest dissabte 2 de setembre, a les 18 h, al Palau de l’Abadia, es farà la presentació de la nova edició del monogràfic de festa major, que porta per nom “De programa a monogràfic. Quasi crònica i anecdotari. 1945/2023”, escrit i dissenyat per Jordi Canelles.

Amb una trajectòria que arrenca des de l’any 1927, el monogràfic ha estat un testimoni fidel de l'evolució de la nostra festa, capturant la història, les tradicions i les passions de Sant Joan de les Abadesses. Aquesta edició, d'una manera especial, reflexiona sobre la història del mateix monogràfic, el seu impacte, la seva significació dins el context de la vila i, especialment, l’evolució del disseny segons l’època i els avenços tècnics de la impremta.

El dissenyador santjoaní Jordi Canelles, una figura clau en la creació i continuïtat d'aquesta publicació, no només ha aportat amb la seva visió artística aquest any, sinó que també ha estat l’autor principal, gràcies a la seva trajectòria quasi ininterrompuda durant les darreres dècades. La seva contribució ressalta la importància de mantenir viva la seqüència dels fets i continguts de cada edició del monogràfic.

El monogràfic esdevé, any rere any, una càpsula del temps, permetent a generacions de santjoanins i santjoanines submergir-se en la riquesa cultural i històrica de la seva terra. Aquest any no serà diferent i, com sempre, l'Ajuntament convida a tots els ciutadans a participar activament en les festivitats i a reviure la història a través de les seves pàgines.

La consolidació d'un format icònic

El monogràfic de festa major és una publicació que té l’origen en els programes de mà. Un dels més interessants que es conserven és el de 1927 (es pot consultar a la pàgina de l’Ajuntament), imprès per Oliva de Barcelona i que recull fotografies d'alta qualitat, retalls i dibuixos, i fa un recull del patrimoni i un resum de la vida social, cultural, industrial i comercial d'aquell any. A la dècada del setanta, Josep Esteve i Ramon Cotrina (membres del Grup de Vic) varen començar a escriure i encarregar textos que recollien aspectes de la nostra vila amb rigorositat, però amb un vessant divulgatiu i senzill, i en un format en A5 que ha arribat fins als nostres dies. Es poden consultar els programes digitalitzats des de la pàgina web de l'Ajuntament.

202308 COBERTA MONOGRAFIC

La coberta del monogràfic d'enguany