TwitterFacebookYoutubeRSS

En el marc del compromís continu de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses per garantir la qualitat i l'eficiència de la xarxa d'aigua potable, s'han establert diferents iniciatives per continuar millorant la infraestructura hídrica de la vila. L'objectiu és incrementar l'eficiència del sistema d'aigua, promoure la sostenibilitat i respondre proactivament a les inquietuds de la ciutadania.

Després d'algunes consultes rebudes de veïns, originades per dubtes sobre la possible presència de partícules d'amiant en les canonades de fibrociment, l'Ajuntament vol subratllar la qualitat de l'aigua a Sant Joan de les Abadesses compleix amb tots els estàndards de seguretat i salut establerts per la normativa vigent (podeu consultar les anàlisis des de l’any 2017 a la nostra web).

D’altra banda, les institucions i organismes que fan control de l’aigua no busquen partícules d’amiant a les seves anàlisis perquè no hi ha evidències que suposin risc per la salut en ser ingerides, segons l'Organització Mundial de la Salut (2021). És important destacar que, encara que hi ha moltes canonades i dipòsits d'amiant, fins i tot en circuits interiors de les cases, això no suposa un perill per a la salut fins al moment en què cal retirar-les i manipular-les.

CONTROL AIGUA POTABLE a mida gran

A més a més, l'Ajuntament està treballant en la planificació de diverses accions per a millorar l'eficiència de la xarxa d'aigua i contribuir a la sostenibilitat ambiental. Una de les iniciatives clau és la substitució de les canonades de fibrociment per reduir les pèrdues d'aigua i augmentar l'eficiència del sistema. Aquestes accions formen part d'un pla més ampli que busca el finançament necessari per executar les obres de millora, amb una inversió estimada de 600.000 euros.

A més de la substitució de la canonada, també es farà la instal·lació d'una escomesa elèctrica i connectivitat amb fibra al punt de la captació per gestionar i fer el monitoratge de forma automatitzada una vàlvula reguladora del cabal, que innovarà en la gestió dels recursos hídrics, facilitant una resposta més ràpida i eficaç a eventualitats, i permetent una gestió més informada i eficient dels recursos.

Comptadors d’aigua domèstics més intel·ligents

D’altra banda, també s’està treballant en un projecte de substitució de comptadors per nous equips digitals. S’iniciarà pels comptadors amb més antiguitat i els nous aparells disposaran d’eines per al control i vigilància del rendiment i d’accidents dels consums domiciliaris en temps real, per exemple, quan hi ha una fuga. Té un pressupost de prop de 130.000 € i permetrà el canvi de prop de 700 comptadors.